A tea - a víz után - a világ második legtöbbet fogyasztott itala és
egyben a legnépszerűbb gyógynövénye. A legtöbb ember enyhe serkentő
gyanánt issza, de a cserje forrázata a hasmenés kezelésében, a
fogszuvasodás megelőzésében és bronchitikus köpetlazítóként is hatásos."
(Michael Castleman: Gyógynövény enciklopédia)
A zöld tea nem pusztán élvezeti szer, hanem természetes gyógynövény.
A
zöld tea jótékony hatásáról az első írásos emlék időszámításunk előtt
2700-ból származik, a teát már több mint 5000 éve fogyasztják.
A
zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását
megelőzheti. Többek között olyan vegyületeket tartalmaz, melyek
csökkentik a rák bizonyos fajtáinak, és az érrendszert érintő
megbetegedések esélyét.
Mindezt persze nem sejtette 5000 évvel
ezelőtt a kínai császár, amikor is egy teabokor alatt üldögélt egy
csésze forró vízzel a kezében. Amikor a bokorról a császár csészéjébe
hullott egy levél, örömmel tapasztalhatta, hogy a keletkezett ital így
sokkal kellemesebb. Olyannyira kellemesnek tűnt, hogy hamarosan
termeszteni kezdték, ennek ellenére jóval később, csak az 1500-as
években indult el világ-, vagyis Európa hódító útjára. Kezdetben ugyan
az angolok elkövették azt az apró hibát, hogy főzeléknek nézték, azaz
levét kiöntve, a leveleket fogyasztották, ma már azonban senki nem
emlékszik erre az apró kis malőrre. Jótékony hatásaival persze még
nagyon sokáig nem voltak tisztában, bár az igaz, hogy Londonban a tea
terjedésével egy időben csökkent az alkoholfogyasztás. Manapság három
teafűfélét ismerünk, melyek feldolgozási módja eltér egymástól. A
legfőbb különbség az, hogy a zöld tea leveleinél gőzöléssel akadályozzák
meg az erjedési folyamatok megindulását. Ezzel szemben a két másik
fajtánál (a fekete és az oolong teáknál) hagyják, hogy a levelek
teljesen, vagy részben megerjedjenek. Az erjedés kiiktatása azért
rendkívül fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, és ami
még lényegesebb, így maradhatnak benne azok az antioxidáns hatású
anyagok, a polifenolok, melyek fontos sejtvédő tulajdonságokkal
rendelkeznek.
Egyre több vizsgálatot végeznek ma már európai
kutatóintézetekben a zöld teával. Kimutatták, hogy a legfontosabb
hatóanyagai a fluor, a koffein és a polifenolok.
A fluor védi a
fogzománcot. A fogszuvasodás kialakulásában egy baktériumfajta és a
cukor játszik meghatározó szerepet. A teában lévő katechin jelentős
mértékben gátolja a baktériumok cukor-átalakító tevékenységét, megelőzve
ezzel a fogszuvasodást. Azonban nem szabad cukorral fogyasztani, mert
akkor a fogszuvasodás elleni hatását szinte teljesen elveszti.
A
rákos megbetegedésekkel foglalkozó tudósok már régen felfigyeltek arra a
jelenségre, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki bőrrák.
Ennek nyomán Japánban és Kínában, de az USA-ban is egyre több kísérletet
végeznek a zöld teának a rák megelőzésében játszott szerepével
kapcsolatban. Kínában, ahol sokan fogyasztják rendszeresen, lehetőség
volt hosszas kísérletek folytatására, melyek során bebizonyosodott, hogy
azok a férfiak és nők, akik hetente legalább egyszer isznak teát,
kevesebb eséllyel betegednek meg végbél-, hasnyálmirigy- és
vastagbéldaganatban, illetve a betegség esetleges kialakulása során
lelassul a rákos sejtek burjánzása.
Ez a hatás egy EGKG nevű
polifenolnak köszönhető, mely az egészségeseket megkímélve, pusztító
hadjáratot indít a rákos sejtek ellen, valamint az azok növekedéséhez
szükséges enzim termelődését is gátolja.
A verőerekben kialakuló
érszűkület első fázisa az LDL-koleszterin szerkezetének átalakulása,
melynek következményei a szív- és érrendszeri panaszok megjelenése. A
zöld tea polifenoljainak antioxidáns hatása gátolja ezt a folyamatot,
azaz keringési problémáink megelőzésében is jelentős szerepet tölthet
be, védi a koszorúeret.
Ahhoz azonban, hogy a polifenolok ki tudják
fejteni jótékony hatásukat, napi minimum 240-320 mg elfogyasztása
szükséges. A teaivás mellett ezt Távol-Keleten úgy oldják meg, hogy
belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe a zöld teát, nyugatabbra
kapszula, por és tabletta áll rendelkezésünkre.
Vitaminok és ásványi
sók is jelentős mennyiségben találhatók benne. Többféle hasznos anyag
napi szükségletének jelentős hányadát fedezhetjük például napi öt csésze
tea elfogyasztásával. Koffeintartalma miatt azonban vigyázzunk vele,
jobb, ha ilyenkor valamilyen készítmény formájában fogyasztjuk, melyet a
legcélszerűbb étkezés közben, egy nagy pohár vízzel bevenni.
Aki
azonban szellemi teljesítőképességét szeretné növelni, illetve
fáradtságérzetét csökkenteni, nyugodtan ihatja tea formájában is. A
benne található több koffein ugyanis csak fokozatosan szívódik fel a
bélben, míg a kávénál ez lökésszerűen történik meg a gyomorban, erős
szívdobogást és ingerlékenységet idézve elő.
Zsíroldó hatását
francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze
zöld tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm
súlycsökkenéssel jár. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon,
anélkül, hogy fogyókúráznánk, pusztán zöld tea ivásával is
megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől. Magyarországon ez nem olyan
elhanyagolható téma: a férfiak között legalább harminc, a nőknél
legalább negyvenöt százalékos az elhízás. Ha a túlsúly mellé még egy
kockázati tényező társul, például a dohányzás, akkor a halálozási
kockázat megkétszereződik.
Az alábbi kedvező élettani hatásokat tulajdonítják a zöld teának:
• Kiválóan elősegíti az emésztést.
• Kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, ezáltal megelőzi a szívbántalmak kialakulását.
• Vizeletelhajtó, a vese-; epe- és hólyagkövek kialakulását gátolja.
• Látásjavító.
• Növeli a testi és szellemi frissességet.
Kapcsolódó hírek:
Petrezselyem
A kömény
Rozmaring
Fokhagyma és vörösbor összhatása