A beriberi nevű betegséget B1 -vitamin (thiamin, aneurin) hiánya
okozza. Noha az első leírása ie. 2697-ből (Kína) származik, a
vitaminhiány és a kórkép közti összefüggést csak 1937-ben ismerték fel. A
hiánytünetek a szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert egyaránt
érintik.
Előfordulás
A Távol-keleten a hántolt rizs fogyasztása következtében fordul elő,
a fejlettebb országokban és hazánkban az alkoholbetegség okozza (itt
egyszerre szerepel az elégtelen B1 vitamin felvétel, a csökkent
felszívódás, és hasznosulás, és a megnövekedett szükséglet), egyéb okai
ritkák (részletesen az "okok" alfejezetben).
A B1-vitamin hiány következtében kialakult kórképekben leginkább a
felnőtt korosztály és az 1-4 hónapos gyermekek érintettek.
Okok
A thiamin (B-1 vitamin) egy vízoldékony, hőre bomló vegyület, mely
számos enzimnek fontos alkotóeleme, továbbá az idegek
ingerületvezetésében is nélkülözhetetlen szerepet játszik.
Meg kell különböztetni elsődleges thiamin hiányt, amikor a vitamin bevitele elégtelen, és másodlagos tiamin hiányt,
amikor az egyébként táplálékkal normál mennyiségben bevitt thiaminnak
vagy a belekből történő felszívódása nem megfelelő (pl. tartós
hasmenés), vagy a hasznosulása csökken (pl. súlyos májbetegségben), vagy
a szervezet tiamin igénye növekszik meg (pl. pajzsmirigy túlműködés,
terhesség, szoptatás, láz).
A Távol-keleten a hántolt rizs fogyasztása okozza a vitaminhiányt és
az ennek következtében fellépő betegséget. A hántolás során ugyanis a
rizsszemekről eltávolítják a B1 vitamint tartalmazó burkot, így
következményesen thiaminhiány alakul ki. Indonéziában még ma is a
szegényebb családok mintegy kétharmadát érinti a betegség.
A fejlettebb országokban az alkoholbetegség okoz hasonló
tüneteket. A tartós alkoholfogyasztás csökkenti a B1 vitamin raktárakat,
amelyek -pótlás nélkül -egyébként csak mintegy 3 hétre elegendőek.
Művese-kezelés, mesterséges táplálás, az anyagcsere egyes
felgyorsult állapotai (pl. láz, fertőzés, terhesség, tartós megterhelés)
hasonlóképpen okozhatnak átmeneti vagy tartós B1-vitaminhiányt.
A betegség ritka okai, mikor a gyomor-bélrendszerből egyéb
okok miatt gátolt a felszívódás, pl. gyomorműtét, vagy rendszeres (pl.
terhességi) hányás (hiperemezesis gravidarum) következtében.
A B1-vitaminhiányos szoptató anya gyermekében szintén kialakul a betegség.
Tünetek
A betegséget korai szakaszában hányinger, étvágytalanság, gyengeség, zavartság, ödéma jellemzi.
Már igen korán idegrendszeri károsodással (polineuritisz) jár, ami a
lábujjak zsibbadása, a lábfejen kialakuló égő érzés, lábikragörcsök,
diffúz lábfájás formájában jelentkezik. Hosszú távon izomsorvadás, idegbénulások, is fellépnek.
Súlyos B1-vitaminhiány következtében szívelégtelenség alakulhat ki visszértágulattal, nehézlégzés, tüdő- és a végtagok ödémájával.
Kórlefolyás
A beri-beri kimenetele és lefolyása függ a következményes
szívelégtelenség mértékétől és az idejekorán elkezdett vitaminpótlástól.
Diagnózis
Korai jelek: fáradtság, apátia, fokozott érzékenység,
lehangoltság, aluszékonyság, koncentráció, ill. memória zavarai,
étvágytalanság, anorexia nervosa, hányinger és hányás, hasi fájdalom,
székrekedés.
Az előrehaladott betegség a végtagok idegeinek gyulladásával,
érzés- és reflex zavarokkal, a vibráció-érzés elvesztésével, a láb
izmainak petyhüdtségével és görcshajlamával, illetve szívelégtelenség
tüneteivel (légszomj, májmegnagyobbodás, ödéma) jár.
Az úgynevezett "száraz" forma elsődlegesen idegrendszeri tünetekkel jár, míg a "nedves" formában
főleg a szív érintett. Az idegrendszeri zavarok utánozhatják az
agyhártyagyulladás, pszichózis vagy epilepszia tüneteit, kimenetele akár
halálos is lehet.
A vér vagy a vizelet thiamin-szintjének mérése, illetve egyes
(thiamin-függő) enzimszintek meghatározása megerősíti a klinikai gyanút.
A képalkotó eljárások nem jellegzetesek.
A betegséget el kell különíteni a hasonló neurológiai tünetekkel járó, egyéb B- vitaminhiányoktól.
Kezelés
A thiamin szokásos terápiás dózisa 30-100 mg/nap.
A beri-beri leggyakrabban egy komplex (B-) vitaminhiány része, ezért kezelése általában teljes B-vitaminpótlás biztosítása.
Megelőzés
A megelőzés a megfelelő táplálkozást, rizikócsoportok esetén az idejekorán megkezdett vitaminpótlást jelenti.
A tiamin kiváló forrásai a teljes őrlésű gabonák és a
főzelékfélék, szárított élesztő, diófélék. Zsírokban olajokban,
finomított cukrokban a vitamin nem található, hőkezelés során bomlik.
Javasolt a természetes étrend, a kezeletlen növényfélékből álló ételek
fogyasztása.
Mivel az alkoholfogyasztás gátolja a tiamin felszívódását a
bélrendszerből, javasolt az alkoholfogyasztás csökkentése, illetve ezzel
párhuzamosan a B1-vitamin bevitel fokozása, akár mesterségesen (szájon
át, tablettában) is.
Gyógyulási esélyek
A vitamin pótlásával teljes regeneráció és gyógyulás érhető el,
leszámítva a tartósan fennálló, következményes szívizom-károsodással
járó eseteket.
Kapcsolódó hírek:
Köszvény
Májbetegségek tünetei
Gyomor- és nyombélfekély
Dr. Zacher Gábor felhívása