![http://isteninovenyek.hu/wp-content/uploads/2010/03/rebarbara2.jpg](http://isteninovenyek.hu/wp-content/uploads/2010/03/rebarbara2.jpg)
Ha hazánk nem lenne úgy elkényeztetve
egészségesebbnél egészségesebb gyümölcsökkel, bizonyára többen
fanyalodnának a rebarbarára. Különösen a zöldségkoszt kedvelőinek és a
tavaszi tisztítókúrák híveinek tartogat hasznos összetevőket e különös
zöldség.
Ismerjük meg!
A hullámos levelű vagy kerti rebarbara (Rheum rhabarbarum vagy
undulatum) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik és rokon a
sóskafélékkel. Magyar nevét latin botanikai nevéből vettük át, mely eredetileg annyit tesz: "a barbárok gyökere". Az eurázsiai elterjedésű
rebarbara
nemzetség őshazája Ázsia, pontosabban Észak-Kína, Mongólia és Tibet
magasan fekvő vidéke. Eurázsia mérsékelt és szubtrópusi területein
egyaránt elterjedtek. Innen került Európába, ahol egyes fajainak
gyökerét
gyógynövényként használták.
A nemzetség mintegy ötven fajából a rend kedvérét meg kell említeni
néhányat a nálunk is ismertek közül, mert könnyen összekeverhetők. A
tenyeres vagy kínai rebarbara (Rheum palmatum), az orvosi rebarbara
(Rheum officinale Baillon), az indiai vagy himalájai rebarbara (Rheum
emodi Wall.) gyógynövényként ismertek, míg a Rheum rhabarbarum (és a
Rheum rhaponticum) orvosi célra kevésbé alkalmas, ezeket zöldségként
fogyasztjuk. Anglián és Németországon keresztül került Európába, ahol
kezdetben csak dísznövényként ismerték, majd a XVIII. századtól
zöldségként is termeszteni kezdték. Származási helyét ismerve nem
meglepő, hogy hidegtűrő, 10-12 °C-on is jól tenyészik, a humuszban
gazdag, jó vízellátottságú talajt és félárnyékot kedveli, viszonylag
igénytelen. Ma is angol és német földön használják leginkább a szakácsok
és háziasszonyok.
A rebarbara termetes bokorrá növő, évelő növény. Föld alatti
gyöktörzse nagy, 3-4 kg-os is lehet. 6-7 évig jól hajt, de akár 20 évig
is elél. A gyöktörzsből kora tavasszal húsznál több hajtás nő, melyekből
levél tőrózsa és magas, 120-150 cm-es magszál fejlődik. Hatalmas, szív
alakú, zöld, fodros vagy hullámos szélű levelei és meghúsosodott pirosas
levélnyelei teszik látványos kerti dísznövénnyé. Tőlevelei 40 cm-nél is
nagyobbra nőnek, az értékes levélnyelek pedig 30-60 cm hosszúak, 3-6 cm
szélesek, belső, egyenes szárrészük mélyvörös, domború felülete zöld,
de vannak zöld levélnyelű és kívül-belül pirosas változatai is.
Augusztusra beérő fürtvirágzata sárgás, zöldesfehér virágokból áll,
amelyeken azonnal vethető magok fejlődnek. A telepítés utáni második
évben lehet először leveleket szedni róla. A növények októberig kínálják
friss hajtásaikat, de a rebarbara-specialisták azt tanácsolják, hogy
június után már nem jó szedni, mert nagyon megnövekszik
oxálsav-tartalma, aromája pedig kevésbé élvezetes, s a növénynek is
szüksége van pihenő, raktározó időszakra. Hazai piacokon viszonylag
ritkán kapni, áprilistól júniusig lehet rálelni.
Miért jó?
Magyarországon, ahol a friss zöldségek és gyümölcsök között számos
vetélytársa akad, legfőbb erénye, hogy már koratavasszal megjelenik,
vitaminokban és
ásványi anyagokban
gazdag, friss zöldség, aminosav-összetétele és -tartalma is hasznos.
Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és
oxálsav-tartalma határozza meg. 100 g rebarbara mindössze 16
kilókalóriát tartalmaz. A belőle készített ételek mégsem mondhatók
soványnak, mivel viszonylag sok cukorral készülnek. Hasznos növényi
rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat,
polifenolokat. A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2-
és C-vitamin és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium,
kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne.
A növény minden részében találhatók antrakinon-származékok és
oxálsav, de főként gyöktörzsében és leveleiben. A kerti rebarbara
gyöktörzsében öt százaléknyi antrakinon mutatható ki, de mindkét
hatóanyagból jut a levélnyelekbe is. Itt azonban már kisebb, s ezért
fogyasztható mennyiségben. Fontos antrakinonszármazékok az emodin,
reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok, diantron-glikozidok. Az
antrakinonok hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák
hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak.
Vizelethajtó,
salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális
eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor-
és bélgörcsöket okozhat. Azt is feltételezik, hogy némi rákkeltő hatásuk
van.
Hogyan fogyasszuk?
![](http://media.hazipatika.com/cikkek/main/79/2979/2979_1.jpg)
Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél alkalmas.
Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait: A
rebarbarának két olyan összetevője van, ami miatt fogyasztása mértékkel
és óvatossággal javasolható: a már említett sóskasav (oxálsav) és az
antrakinonok. Az antrakinon vegyületek főként a levelekben találhatók,
ezért csak a szárakat együk meg, a leveles hajtásrészeket bőséges
ráhagyással vágjuk le.
Mindkét vegyületre igaz, hogy minél idősebb a növény, annál több
található benne belőlük. A pirosas szárúak kevesebb oxálsavat
tartalmaznak, kellemesebb ízűek. A piros levélnyelűeknél a túl korán,
megpirosodásuk előtt szedett hajtások fogyasztása szintén nem ajánlott,
mert ezekben is túl sok oxálsav rejlik. Legjobb az épp megszíneződött
hajtásokat leszedni.
Az oxálsav a kalciummal vízben oldhatatlan sót, kalcium-oxalátot
képez, ezért csökkenti a bélből a kalciumfelszívódást. A vérbe már
felszívódott oxálsav pedig csökkenti a vér kalciumszintjét, és
vizeletkiválasztáskor a vesében, illetve a hólyagban követ képezve
válhatnak ki a kalciumoxalát-kristályok. Ez azonban csak igen nagy
mennyiségek fogyasztásakor vagy arra eleve hajlamosaknál jelenthet
gondot. Oxálsavból napi 600 mg fölötti rendszeres fogyasztás már járhat
következményekkel, de ennyi csaknem egy teljes kiló rebarbarában van.
Fél év alatt 20 liter rebarbaralé megivásakor még messze nem tudtak
ilyen káros hatást kimutatni. Minden esetre érdemes
tejtermékekkel
együtt fogyasztani, mert akkor a tej kalciumtartalmával lép reakcióba, s
a szervezet kalicumtartalékait nem veszélyezteti, vesekőképződésre
viszont hajlamosít.
Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek, ivólének, sőt
bornak is használják tőlünk északabbra, ahol kevesebb gyümölcs érik be.
Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítő étek. Levélnyele
meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig
meg kell hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es felvágni.
Ha főzni kívánjuk, enyhén cukros vízben, 1-2 percig főzzük
mindössze, míg színe elhalványul. Túlfőzni nem tanácsos, hamar szétfő.
Oxálsavtartalmát csökkentendő első forráskor a főzővizet célszerű
leönteni. Erős savanyú ízét tompíthatjuk más idénygyümölcsökkel,
eperrel, almával.
Kompótfőzéskor csak kevés vizet tegyünk alá, s levét azután
édesítsük, hogy bőséges levet eresztett. Pikáns ízt ad neki a vanília,
szegfűszeg vagy a fahéj. Meggyel, cseresznyével is főzhetjük együtt.
Süteményben, rétesben alma helyett, dióval szokták használni.
A rebarbara hűtőszekrényben, 2-7 °C-on napokig eltartható, anélkül,
hogy megfonnyadna, vagy más módon károsodna. Meghámozva mélyhűtve is
elrakható.
Tippek, tanácsok
Piacon frissességét úgy ellenőrizhetjük, hogy a szárat körömmel enyhén megkarcoljuk. A friss zöldség nedvezni kezd.
Elkészítéséhez ne használjunk alumíniumedényeket, mert oxálsavtartalma megfeketíti azokat.
Angliában zsenge leveleit is használják salátákba, főzeléknek. Nálunk oxálsavtartalma miatt keveseknek jut eszébe.
Az antrakinonok összehúzó és
fájdalomcsillapító
hatásának köszönheti, hogy alkoholos kivonatát a szájnyálkahártya- és
fogínygyulladás öblögetésre használják. A növényből készített pépet
pedig hasonló okokból aranyeres gyulladásra szokták használni.
Reumára,
ízületi
gyulladásokra hajlamosak, kényes gyomrúak ne vagy csak kevés rebarbarát
fogyasszanak. Hasonlóan jobb az óvatosság bélpanaszok, szűkület,
elzáródásos betegségek, görcsök, bélgyulladások esetén.
Érdekességek
A rebarbarát valószínűleg mintegy 4500-5000 éve ismerik. Első
konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ből való, s egy kínai gyógyfüves könyvben
található. Gyógynövényként gyöktörzsét használták. Időszámításunk
kezdetén már fontos kereskedelmi áru volt, ami így Európába is eljutott.
Csak a XVIII. század óta, a répacukor elterjedése óta használatos a
konyhában. Cukrozás nélkül ugyanis túl savanyú lett volna.
Pürésített gyöktörzse a hennához hasonlóan hajszínezőként is
beválik, a hajszálakat vörösre festi, de ugyanígy megfelel természetes
kelmék, pamut vagy gyapjú festésére. Fogyasztása után a vizelet
narancssárga színét a vele kiválasztódott antrakinonok adják.
Cseranyagait
bőrcserzésre használják. Leve biológiai növényvédőszernek alkalmazható a tetvek ellen.
Kapcsolódó hírek:
Petrezselyem
A kömény
Rozmaring
Fokhagyma és vörösbor összhatása