SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Rozs (secale cereale)
Hazánk egyik fontos gabonanövénye. I.e. 4000 körül jutott el Európába. A magyarok a honfoglalás idején ismerkedtek meg a rozzsal. A rozs az évszázadok folyamán egyre jobban elterjedt, a szegények egyik fő táplálék a rozskenyér volt. Eredetileg a búza és az árpa gyomnövénye volt.
A népi hiedelem szerint erőt ad és erős izomzatot fejleszt.
Fajtái: nyíri rozs, montagne, probstei, imperial, schlanstadti, bokros rozs, őszi és tavaszi rozs.
Hatóanyagai: B1-vitamin, E-vitamin, niacin, fehérje, keményítő, rost,
szerves só, szacharin, nitrogén, kazein, kalcium, kálium, foszfor, vas,
mangán, magnézium.
Élettani hatása: magas élelmi-rost tartalma javítja a
bélműködést, tehát megelőzhető a székrekedés és csökkenti az aranyérben
szenvedők panaszait.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét. A rozs magjának a külső héjában
található kémiai anyagok gátolják a koleszterinszintézis egyik fontos
lépését.
A rozslisztből tisztán vagy búzával keverve kenyeret sütnek. Szalmáját takarmánynak, alomnak, illetve zsúpfedélnek használják.
Napjainkban az egészséges táplálkozás iránti egyre növekvő igény miatt újra megélénkült az érdeklődés a rozsból készült ételek iránt.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Petrezselyem
A kömény
Rozmaring
Fokhagyma és vörösbor összhatása