![http://www.nyugatijelen.com/pictures/xbigs/4287.jpg](http://www.nyugatijelen.com/pictures/xbigs/4287.jpg)
Mediterrán vidékről (Dél-Európa, Délnyugat-Ázsia) származó
kultúrnövény. Magyarországon termesztik. Egy éves vagy áttelelő 1-1,5 m
magas növény. Hajtása a tenyészidő feléig tőrózsás. Fénylő levelei
fehéren pettyezettek, márványozottak, szélük öblösen hasogatott, élük
tüskés. A fészekvirágzat a szár csúcsán helyezkedik el, 5-8 cm átmérőjű.
A fészket nagy, szúrós hegyű fészekpikkelyek borítják. A lila
csövesvirágok a sárgásfehér pelyvaszőrökkel fedett virágzati vackor alsó
részében találhatóak. A termés ék alakú, barna színű, fehéresen
csíkolt, fényes, bóbitás kaszattermés.
Gyógyhatású részei
Mag, levél
Alkalmazása
A szilimarin és vegyületei antioxidánsként védik a
májat. Szabadgyök-megkötőkként képesek a különböző mérgek (pl. a gyilkos
galócában található alfa-amanitin és falloidin), a nehézfémek (ólom,
higany) és az alkohol májkárosító hatását kivédeni. Fokozza a
májsejtekben a ribonukleinsav, ill. a fehérjeszintézist is.
Az őszbogácsnak is nevezett növény Európában rendkívül népszerű
étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, a máj működését fokozó, epehajtó
hatású népi orvosság. Egyik fő hatóanyaga, a flavonoid szilimarin,
közvetlenül a májsejtekre hat. (A P-vitaminként is ismert flavonoidok,
növényekben előforduló vegyületek, amelyek általában a C-vitaminnal
együtt fejtik ki a hatásukat.)
A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigyszerve, amely több
létfontosságú anyagot szintetizál, termeli az epét, raktározó funkciót
tölt be, továbbá részt vesz a szervezet méregtelenítő folyamataiban, a
zsír- és koleszterinanyagcserében, valamint szabályozza a vérképzést és a
véralvadást.
A máj betegségei vírusos eredetű gyulladásos, vagy
toxikus-metabolikus eredetű bajok lehetnek. A vírusfertőzéseket illetően
az orvostudomány a megelőzésre (védőoltásokkal), a későbbiekben pedig a
kialakuló következményes tünetek (például májelégtelenség) enyhítésére
szorítkozik. A toxikus eredetű májbetegségek (hepatózisok) kezelése
főként a károsító anyag(ok) felismerésére és eltávolítására irányul.
Idesorolható az alkohol és számos modern szintetikus gyógyszer is.
A
májproblémák fitoterápiával való kezelése évszázados múltra tekint
vissza. Az egyik legismertebb májvédő növény, a máriatövis
hatásosságáról már Dioszkoridész és Plinius is említést tesz műveiben,
de megtalálható a középkori füveskönyvekben és Melius Juhász Péter
magyar nyelvű Herbáriumában (1578) is. Számos növény hatásosságát modern
klinikai vizsgálatokkal is sikerült igazolni.
A májvédő hatású növények közül alighanem a már említett máriatövis
(Silybum marianum) a legfontosabb. Régebben a levelei szolgáltatták a
drogot (Cardui mariani folium), napjainkban inkább az érett terméseket
(Cardui mariani fructus) használják. A máriatövismagról pozitív
E-monográfia készült, szerepel a Német Gyógyszerkönyvben is.
Legfontosabb hatóanyagai a flavonoglikánok (általános májvédőnek
tekinthető a három alkotórészből álló szilmarinkomplex), de
keserűanyagot és zsíros olajat (linolsavat és olajsavat) is tartalmaz.
Hatóanyagkomplexe serkenti a sejtmag DNS polimerázának működését,
ezáltal a májsejtek szintézisét és regenerációját, stabilizálja a
májsejtek membránját, valamint szabadgyök-fogó hatása is van. Általános
májvédő hatása miatt egyaránt használható vírusos és toxikus eredetű
májproblémák (alkohol, bizonyos gyógyszerek, vegyszerek, valamint
galócák okozta mérgezések) kezelésére, azokban az esetekben is, amikor a
károsító faktor (például létfontosságú gyógyszer) nem hagyható el.
Súlyosabb esetekben készítmények (tabletták, kapszulák, injekciók,
infúziók) formájában adható, azonban máj eredetű diszpepsziás
panaszoknál vagy megelőzési célzattal a magokból vizes kivonat (tea) is
készíthető. Adagolása: egy teáskanálnyi termést vagy levelet 1/4 l forró
vízzel leöntünk, tíz percig áztatjuk, majd leszűrjük. A teát melegen
kell elfogyasztani, reggel éhgyomorra, délben ebéd előtt, majd lefekvés
előtt egy-egy csészével. Mellékhatások nem ismeretesek.
Ha a máj bajban van. Vírusos májgyulladások
A hepatitisz elleni
védőoltások divatját éljük. Egyre többet hallunk a fertőző
májgyulladásról és arról, hogy némelyik közülük akár egész életre is
kiható szövődményekkel, az élettartam rövidülésével járhat. Lássuk,
milyen vírusok és pontosan mit is okozhatnak. Szervezetünk fő
méregtelenítő szerve a máj. Napjainkban egyre többet beszélnek a máj
fertőzéses eredetű gyulladásos megbetegedéseiről, összefoglaló nevükön a
hepatitiszekről.
A májgyulladást okozó különféle vírusokat
felépítésük, terjedési módjuk, az általuk kiváltott betegség súlyossága
és lefolyása alapján csoportosítjuk. A leggyakoribb, Magyarországon is
előforduló fajták a hepatitisz A, hepatitisz B, illetve a hepatitisz C
vírus. Az általános tünetek gyengeség, levertség, láz, sárgásan
elszíneződött bőr, illetve szem, sötét ('sörbarna') vizelet stb.
megjelenésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A diagnózist,
vagyis azt, hogy melyik kórokozó okozta a fertőzést, vérmintából,
szerológiai vizsgálattal lehet felállítani.
Hepatitisz A vírus (HAV)
Magyarországon ez a hepatitiszvírus
okoz leggyakrabban megbetegedést. A vírus a szennyezett vízzel, vagy nem
megfelelően megmosott gyümölccsel, zöldséggel terjed. Elsősorban a
rossz szociális körülmények között élőket fenyegeti. Gyermekekben
gyakran tünetszegényen, vagy nem specifikus fertőzés formájában zajlik
le, és emiatt csak ritkán diagnosztizálják. Felnőttekben egy pár hetes
általános gyengeséggel, rossz közérzettel, esetleg sárgasággal jár. A
beteg 2¬6 hétig fertőz, ebben az időszakban szoros orvosi, néha kórházi
felügyelet elengedhetetlen. Ez a vírus nem okoz krónikus májgyulladást,
tehát a pár hetes betegség után teljesen meggyógyulhatunk. Aki egyszer
átesett a betegségen, egy életre szóló védettséget szerez. A hepatitisz A
vírus elleni oltást csak azoknak ajánlatos beadatni, akik olyan
országokba utaznak, ahol a higiéniás körülmények nem megfelelőek, pl.
Egyiptom, India, Kína vagy más távol-keleti országok
Hepatitisz B vírus (HBV)
Az A vírussal szemben a hepatitisz B
vírus csak közvetlenül vérrel, illetve fertőzött testnedvekkel terjed. A
betegség lefolyása kezdetben hasonló az A vírus által okozott
fertőzéshez, azonban az esetek egy részében a szervezet nem tudja
legyőzni a kórokozót, ekkor krónikus májgyulladás alakul ki. Ez az
elhúzódó megbetegedés súlyos, maradandó májkárosodást, májzsugort, néha
májtumort is okozhat. Előfordulhat az is, hogy egyesek tünetmentesen
hordozzák magukban a vírust. Mivel kezelése mind a mai napig nem
megoldott, ezért a legjobb megelőzni a fertőzést. Ennek érdekében ma
Magyarországon az összes vérkészítményt szigorúan ellenőrzik. A
megelőzést szolgálja az is, hogy 14 éves kor alatt mindenki számára
kötelezővé tették a hepatitisz B vírus elleni védőoltást, de bárki
megkaphatja az oltást, ha háziorvosánál jelentkezik. Magyarország a
Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) felmérése szerint a hepatitisz B
vírussal alacsonyan fertőzött országok körébe tartozik.
Hepatitisz C vírus (HCV)
Ez a vírus sokban hasonlít a B
vírusra. Szintén vérrel és ritkábban testnedvekkel (szexuális úton)
terjed, azonban fertőződés esetén lényegesen gyakrabban alakul ki
elhúzódó betegség és maradandó májkárosodás, májzsugor. A maradandó
májkárosodás az esetek egy részében a máj daganatos elfajulásába is
torkolhat. Az, hogy kiben alakulnak ki ezek a súlyos kórképek, nagyban
függ a beteg életkorától, immunrendszerének általános állapotától és
attól, hogy milyen más májkárosító tényezők állnak fent egyidejűleg,
mint például az alkoholfogyasztás. A másik fontos különbség, hogy az
orvostudomány máig sem rendelkezik hatékony védőoltással a hepatitisz C
vírus ellen. A legjobb védekezési lehetőség a fertőzött vérkészítmények
kiszűrése, illetve a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos
általános óvintézkedések. Ma már léteznek olyan gyógyszerek, melyekkel a
vírusok szervezeten belüli terjedését, az akut fertőzés súlyosságát, és
ami a legfontosabb, a máj elhúzódó lefolyású, krónikus gyulladását
kezelhetjük. Az egyik ilyen szer az alfa interferon, mellyel bíztató
eredményeket értek el a krónikus hepatitisz C fertőzöttek körében.
Bármely vírus okozta betegég aktív, kezdeti szakasza alatt a beteg
szoros orvosi felügyelete elengedhetetlen. Erre egyrészt a krónikus
forma kialakulási esélyének csökkentése, másrészt a fertőzés
továbbterjedésének megakadályozása miatt van szükség. A máj igen jó
regenerációs képességgel rendelkezik, vagyis egy súlyos gyulladás után
is lehetséges, hogy a károsodott részek szerepét a még épen maradt
sejtek vegyék át. Ezt elsősorban a megfelelő étrend betartásával, a
szervezet méregtelenítő funkcióinak segítésével és a gyulladás
leküzdését az immunrendszer aktiválásával érhetjük el. Az alábbiakban
ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.
Étkezési javaslatok májbetegségek esetén
•
Az emésztőrendszer fizikai túlterheltségének elkerülése érdekében arra
kell törekedni, hogy egy-egy étkezés során csak kis menynyiséget
fogyasszunk, viszont gyakran, naponta ötször-hatszor együnk.
• Igen fontos a túlsúly leküzdése is, az elhízottak törekedjenek az alacsony kalóriaértékű élelmiszerek fogyasztására.
•
A magas rosttartalmú élelmiszerek segítik a méreganyagok bélen belüli
megkötését és a széklettel való távozásukat, így tehermenetesítik a
májat és segítik a gyógyulását. A diéta főleg zöldségekből és
főzelékfélékből, illetve gyümölcsökből álljon. A rendszeres zöldség- és
gyümölcsfogyasztás azért is fontos, mert így elegendő vitamin, ásványi
só, illetve komplex szénhidrát kerül a szervezetbe. Azonban nem minden
zöldségféle egyformán jótékony hatású. A durva rostokat tartalmazó
fajtákat mellőzzük, mert erős puffadást válthatnak ki. Ilyenek például a
káposzta, karalábé, borsó, bab, lencse. Javasolt viszont az articsóka,
sárgarépa, cékla, retek, brokkoli és a savanyú káposzta rendszeres
fogyasztása. A gabonafélék közül a magas rosttartalmú barna kenyér,
rozskenyér, illetve a barna rizs jótékony hatású.
• A
májbetegségekben szenvedők számára fontos a májvédő hatású fehérjék
fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és az állati fehérjék együttes
bevitele. Arra kell törekedni, hogy lehetőleg minden étkezés
tartalmazzon mind állati (ez nem feltétlen a húst jelenti, inkább a
savanyított tejtermékeket kell előnyben részesíteni), mind növényi
fehérjeforrást. A tejsavóban, illetve a savanyított tejtermékekben lévő
aminosavak alapvető fontosságúak a kiegyensúlyozott értrend
felépítésében. Az arginin és methionon nevű májregeneráló aminosavakat
ma már kapszulázott formában is meg lehet vásárolni.
• Kerülni kell a
zsírban gazdag nyersanyagok felhasználását, mint amilyenek például a
zsíros húsok, szalonna, tepertő, zsíros sajtok, mártások és a tejszín.
Nem ajánlott a bő zsírban sült, például a rántott ételek fogyasztása
sem. Törekedjünk a hidegen sajtolt növényi olajok bevitelére, mert ezek
kevésbé terhelik a májat. Együnk több mandulát, tökmagot, gesztenyét, a
főzéshez olívaolajat, a salátákra tökmag-, szezám- vagy
kukoricacsíra-olajat használjunk.
• A bőséges szénhidrátfogyasztás
májbetegségek esetén nem kifejezetten káros, de nem mindegy, hogy miből
származik. Sokkal jobb, ha összetett szénhidrátokat fogyasztunk: értékes
zöldség- és főzelékféléket, burgonyát, rizst, teljes kiőrlésű lisztből
készült kenyeret, és nem csokit, süteményeket és fehércukorral édesített
ételeket. Mivel ezek hízlalnak is, ezért próbáljuk bevitelüket
minimálisra szorítani.
• A főzés során kímélő fűszerezésre van
szükség. Kerülni kell az erős hatású ecet, mustár, ketchup, csípős
paprika és a bors alkalmazását. Használjunk helyettük zöld fűszereket,
mint például a bazsalikom, lestyán és kakukkfű.
•
Májregeneráló vitaminok
A vitaminok közül elsősorban a
C-vitamin és a B12-vitaminpótlás mutatott pozitív eredményeket a máj
gyulladásos megbetegedéseiben. Ezt a már említett zöldség- és
gyümölcsfogyasztással, illetve különböző természetes alapú étrendi
kiegészítőkkel vehetjük magunkhoz. Emellett májbetegségekben kialakulhat
A- és K-vitaminhiány is, ennek megelőzése érdekében rendszeresen kell
fogyasztani ezeket a vitaminokat tartalmazó nyersanyagokat. A-vitaminban
gazdag a tej, a túró, a máj és a tojás. K-vitamint tartalmaz a spenót,
sárgarépa, paradicsom, az árpa, a köles, a szója, illetve az állati
eredetű táplálékok közül a máj és a tojás.
Mi segíthet még?
• A méregtelenítő funkció segítésére
fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Készítsünk gyógyteát benedekfű,
katángkóró, gyermekláncfű és borsmenta keverékéből. Fogyasszunk naponta
3-4 csészével egy hónapon keresztül. A májregenerálást segítik a
máriatövis- articsók-, aloe- és füstiketartalmú készítmények.
Kúraszerűen, váltva érdemes őket hosszabb távon át szedni.
•
Rendkívül jó a máj tehermentesítésére a kolon-hidroterápia, hiszen
kimossa a vastagbélből a toxikus anyagokat, s ezzel csökken a májba
áramló vér salak- és méreganyag-tartalma. Az akut gyulladás idején akár
15-20 kezelés is szóba jöhet (2-3 naponta ismételve), majd a
későbbiekben (3-6 havonta, évente) 5-10 bélfürdővel érdemes
tehermentesíteni a májat.
• A diéta csak megfelelő emésztésrendezés,
bélflóra-regenerálás és immunerősítés mellett hozhat tartós eredményt,
melyhez szakértő segítsége elengedhetetlen.
• A máj-csi (a
májműködés erejének) erősítésére hatékony módszer az akupunktúra.
Legjobb immunerősítő és vírusgátló hatású gyógynövények: lapacho,
macskakarom, noni, kasvirág. Akut fertőzések idején célszerű nagy
adagban és akár kombináltan is használni őket.
• A gyulladáskészség
csökkentésében és az immunrendszer erősítésében a hematogén oxidációs
terápia hasznos segítséget nyújthat. A vénából levett vért oxigénnel
dúsítják, UV- C fénnyel besugározzák és azonnal viszsza is adják. Ennek
hatására felgyorsul a májregeneráló és védőenzimek termelése és
fokozódik az immunsejtek termelése és aktivitása.
• Időszakonként
fontos tehermentesítő és salaktalanító napokat is tartani, hogy minél
inkább kitisztuljanak a szervezetből azok az anyagok, melyek a
májműködést terhelik. Ehhez azonban feltétlen kérjük ki böjtterápiában
jártas szakemberek tanácsát és útmutatását.
Májregeneráló gyógynövények
• Máriatövis: teaként nem gyakran
használjuk, mert hatóanyagai nehezen oldhatók ki. A májműködést segítő
gyógyszerek fontos alapanyaga. Hatóanyaga, a silymarin segíti az ép
májsejtek osztódását, és ezzel a károsodott sejtektől a méregtelenítő
feladatot az új sejtek átvehetik.
• Articsóka: a leveleiben
megtalálható cynarin a máriatövishez hasonló hatású. Ezt a növényt
fogyaszthatjuk nyersen, illetve főzve is.
• Katángkóró: a mezőkön
gyakran látott kék virágú növény kórógyökeréből készült tea jó hatású a
máj- és epebántalmak kezelésében.
• Benedekfű: Magyarországon
termesztik, a svédcsepp alapvető alkotórésze. Azonkívül, hogy a
májsejtek működését serkenti, vírusölő hatással is rendelkezik.
Kapcsolódó hírek:
Petrezselyem
A kömény
Rozmaring
Fokhagyma és vörösbor összhatása