(másnéven: cöliákia vagy coeliakia, nem trópusi sprue,
permanens gluténérzékenység, gluténszenzitív enteropátia,
glutén-intolerancia)
A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója
a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a
gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A
lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztása hatására
jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri
panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.
Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre
nem tudjuk. A diétát egész életen át kell tartani.
A gyermekkorban kialakuló cöliákiát az angol Samuel Gee írta le
először 1888-ban, a felnőttkoriról pedig 1932-ben egy dán orvos,
Hess-Thysen számolt be.
Előfordulás
Előfordulása a világon nagyon különböző. Japánban és fekete
Afrikában a betegség például ismeretlen, Európában viszonylag gyakori.
Az úgynevezett jéghegy-elmélet szerint a tüneteket mutató és felismert
cöliákia az összes esetek mindössze 12%-a, hiszen az emésztőrendszeri
tünetek nem minden esetben egyértelműek. Ez magyarázhatja az
előfordulásban mutatkozó nagy eltéréseket is.
Feltűnően gyakoribb ikrek - egypetéjűeknél az esetek háromnegyedében
a pár mindkét tagja beteg - és cukorbeteg gyerekek körében. A betegek
túlnyomó többsége (70%) nő.
A magyarországi előfordulásra vonatkozó adatok is részben becsültek.
Egy 2002-es felmérés szerint minden 344. ember lisztérzékeny. Gyerekek
körében készített vizsgálatok ennél sokkal gyakoribb előfordulást
mutattak.
A betegek száma mindenesetre az utóbbi időben enyhe emelkedést
mutat, ami adódhat abból, hogy a betegség megismerésével és a
diagnosztikai módszerek tökéletesedésével egyre több esetet ismerünk
fel, és abból is, hogy a cöliákiások családjában az előfordulás
viszonylag magas, és családon belül hamarabb kiderül a betegség.
Valószínű, hogy minden századik magyar ember érintett.
Okok
A lisztérzékenység alapvetően örökletes, kialakulásában azonban
környezeti tényezők is szerepet játszhatnak, melyek közül a
legfontosabb, hogy a táplálékkal glutén, pontosabban annak alkoholban
oldódó formája, gliadin kerül a szervezetbe. A glutén a búza, az árpa, a
rozs és a zab magjában található gliadinból és gluteninből álló
fehérjekeverék. Ez az anyag teszi a lisztet ragadóssá, tartja össze a
lisztes tésztákat.
A lisztérzékenység nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonlóan
antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. A
vékonybél nyálkahártyájának felületét bélbolyhok növelik, hogy a
tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. Az immunreakció
következtében a bélbolyhok elpusztulnak (boholy-atrófia). A felszívó
felület rendkívüli csökkenése miatt valamennyi tápanyag felszívódása
romlik, emésztési, felszívódási zavar (malabsorptio) jön létre.
Legfontosabb következményei az alultápláltság, vitamin- és ásványi
anyag-hiány, és ennek nyomán különböző betegségek (pl. vérszegénység,
csontritkulás).
Az autoimmun-folyamat mikéntje egyelőre csak nagy vonalakban ismert.
A teljesség igénye nélkül a következőképpen képzelhető el a folyamat:
A gliadin 266 aminosavból álló polipeptid, ami a vékonybél egyik
emésztőenzimének tevékenysége nyomán elhasad. Így keletkezik belőle egy
kisebb, 33 aminosavból álló, tovább nem emésztődő peptidmolekula - neve
33-Mer -, ami jelentős szerepet játszik a cöliákia kialakulásában. A
molekula - pontosabban egyes részletei, glutamin és prolin aminosavban
gazdag úgynevezett epitopjai - antigénként viselkedik, kiváltja a
szervezet védekező-rendszerének reakcióját. Ezen immunválasz során
T-sejtek lépnek működésbe.
Ugyanakkor a 33-Mer molekula erősen képes kötődni egyes vékonybélben
termelődő fehérjékhez, többek között a szöveti transzglutamináz nevű
enzimhez. A transzglutamináz nem csak kötődik a 33-Mer molekulához, de
szerkezetét, tulajdonságait is megváltoztatja. Végeredményben egy
stabil, hálózatos szerkezetű összetett fehérje jön létre, mely részben a
szervezet saját fehérjéiből, részben gliadinból áll. Ezt az
immunrendszer gyanúsnak ítéli, saját, de hibás alkatrésznek, azaz
antigénnek tekinti, és különböző, még nem teljesen ismert utakon
igyekszik elpusztítani.
Annyi mindenesetre máris kiderült, miért beszélünk
autoimmun-betegségről: mert a veszélyesnek ítélt antigén saját
fehérjéket is tartalmaz, vagyis autoantigén.
A folyamat feltáratlan részletei miatt egyelőre nem tudjuk, miért
indul meg az immunválasz némelyeknél szinte a gluténnal való első
találkozáskor, és alakul ki betegség, másoknál pedig csak jóval később,
felnőttkorban.
Biztos, hogy a bélbolyhok nyálkahártyája valamiért áteresztőbbé
válik a gliadin molekula számára. Ebben valószínűleg több tényező
együttes hatása a bűnös, többek között szerepet játszhatnak kémiai és
mechanikai hatások, gyulladásos folyamatok, fertőzések.
Viszonylag új felfedezés, hogy az emberi bélből és székletből
kimutatható egyik adenovírus szerkezeti hasonlóságot mutat a mérgező
gliadinnal. A lisztérzékeny betegek 90%-ánál sikerült kimutatni, hogy
előzőleg adenovírus 12-es fertőzésen estek át, és valószínűsíthető, hogy
a vírus elleni immunválasznak lehet szerepe a cöliákia kialakulásában.
Az immunrendszer a fertőzés után a gliadin-sajátfehérje komplexre is úgy
reagál, mint egy kórokozóra.
A betegek mindegyikénél kimutatható a szöveti transzglutamináz enzim
elleni antitest, továbbá az immunrendszeri, ún. antigén-prezentáció egy
meghatározott, speciális humán leukocita antigének termelődésén alapuló
típusa. Az antigén-prezentáció módja genetikailag meghatározott,
egyénre jellemző, s a benne résztvevő fehérjék típusától függ. Az
európai fehér népesség körülbelül 30 százalékára jellemző az a fajta
antigén-prezentáció, ami egyáltalán nem kóros, de érdekes módon a
cöliákia kialakulásának egyik - bár nem elégséges - feltétele.
Ha a kóros folyamat egyszer elindult, akkor mindenképpen meg is marad, és csak a gluténmentes diéta segíthet.
Tünetek
A cöliákia legtípusosabb tünetei a hasmenés, akaratlan, kóros fogyás
és a gyengeség. Ezek a diagnosztizált lisztérzékenyek 80 százalékára
jellemzők.
Régen a tipikus tünetek alapján a lisztérzékenységet gyerekkorban
kezdődő betegségnek tartották, de ma már tudjuk, hogy felnőttekben is
igen gyakori. Azoknál a felnőtteknél, akiknek gyerekkorában a betegséget
jellemző tünetek híján nem fedezték fel, felnőttkorban is nem típusos
tünetek jellegzetesek, s így a betegség felismerése nehezebb.
Típusos gyermekkori tünetek:
A panaszok többnyire 14-18 hónapos korban, legkésőbb 3-5 éves korig,
a lisztes táplálék bevezetését követően kezdődnek. A gyerekek
étvágytalanná válnak, hánynak, hasuk jellegzetesen előredomborodik a
fokozott bélgáz-képződés, a béltartalom nagy mennyisége és a hasfal
izomzatának ernyedtsége miatt (pókhas). Tetemes mennyiségű székletük
bűzös, csomós állagú, láthatóan sok zsírt tartalmaz, mert a bélbolyhok
károsodásakor először a zsírfelszívás sérül. A bőr alatti zsírszövet
kevesebb a normálisnál, a végtagok feltűnően vékonyak, a pókhas így még
feltűnőbb.
Az alultápláltság miatt visszamaradnak a fejlődésben, kicsik,
vitaminhiány, elsősorban a zsírban oldódó vitaminok hiányában fellépő
betegségek, vérszegénység mutatkoznak. Az ilyen gyerekek kedvetlenek,
nyűgösek, ingerlékenyek, nem játszanak, figyelmüket nehéz lekötni.
Fáradtak, kimerültek, szívesebben fekszenek.
Felnőttkori tünetek:
A felnőtteknél 20-50, leggyakrabban 35-40 éves kor között jelennek
meg az emésztőrendszeri tünetek, de nagyjából felüknél ezek teljesen
elmaradhatnak. Minél későbbi életkorban fejlődik ki a betegség, annál
jelentéktelenebbnek tűnő és különfélébb tünetekben nyilvánul meg.
Egyik legjellemzőbb az elhúzódó, illetve ismételten jelentkező
hasmenés, de székrekedés is előfordulhat. A széklet nagy tömegű, szabad
szemmel is láthatóan nagy mennyiségű zsírt tartalmaz. A beteg puffadásra
panaszkodik.
A felszívódás zavara miatt idővel másodlagos tünetek jelentkeznek.
Az emésztőrendszeri tünetek nélküli felnőtteknél inkább ezek a
másodlagos, illetve nem típusos tünetek észlelhetők, így ők általában
sokkal később kerülnek orvoshoz.
A nem típusos, tápanyag, vitamin- és ásványi anyaghiányra visszavezethető tünetek, illetve betegségek a következők:
- pszichés zavarok: kimerültség, a koncentrálóképesség csökkenése, depresszió, zavartság,
- főként a zsírban
oldódó vitaminok hiánya miatt csontproblémák és fájdalmak: mészszegény
csontok (osteopenia), csontritkulás (osteoporosis), csonttörések, a
csontok törékenysége (osteomalacia),
- aftás szájnyálkahártya fekélyek, fogíny-rendellenességek,
- mozgásszervi panaszok: izomgyengeség, arthritis,
- májenzim-, transzamináz-, alkalikus foszfatáz enzimek szintjének emelkedése,
- kóros fogyás,
- másodlagos laktóz-érzékenység,
- véralvadási zavarok,
- izomgörcsök,
- neurológiai és mozgáskoordinációs zavarok (ataxia),
- fokozott fogékonyság fertőzésekre,
- a bőr száraz, repedezett - részben a vashiányos vérszegénység miatt,
- a betegek 5%-ánál kialakul a dermatitis herpetiformis nevű bőrbetegség a vállon, fenéken,
fejbőrön, térdnél és könyöknél jelentkező, erősen viszkető kiütés formájában,
- a nőbetegek nehezen esnek teherbe, könnyen elvetélnek, olykor ennek kapcsán vagy csak a
várandósság alatt fedezik föl a betegséget, amikor a másállapot tápanyagigényét nem győzi
a beteg vékonybél. A méhen belüli növekedés visszamaradása ezért gyakoribb a
lisztérzékeny kismamák magzatainál.
Néhány olyan panaszt is meg kell említeni, amelyek bárkinél
előfordulhatnak, nem a lisztérzékenység jellegzetes tünetei, de
cöliákiásoknál gyakrabban fordulnak elő. Ilyen a pajzsmirigyműködés
zavara, az inzulinfüggő diabétesz, illetve a májon belüli
epeút-gyulladás (primer biliáris cirrhosis).
Bármilyen enyhe tünetei vannak is, a beteg érdeke, hogy minél előbb
fény derüljön anyagcsere-rendellenességére, gluténmentes diéta nélkül
ugyanis erősen megnő a bélcsatorna daganatos betegségeinek esélye. A
betegség késői felfedezésével arányosan gyakoribb a rosszindulatú
adenokarcinómák és a vékonybél falában kifejlődő T-sejtes limfómák,
valamint további autoimmun-betegségek kialakulása.
Diagnózis
A diagnózis felállítása gasztroenterológiai centrumokban történik.
Gyanú esetén a gondos vizsgálat mindig a beteg kikérdezésével kezdődik.
Az orvos feltérképezi, van-e lisztérzékeny a családban, mióta, milyen
tüneteket észlelt magán a beteg, majd a külső tüneteket veszi sorra.
Ezután a diagnózis néhány célzott vizsgálattal rövid idő alatt és
megbízhatóan kideríthető.
A cöliákia diagnózisához az (1) alultápláltság megállapításán kívül egyrészt ki kell mutatni a (2) cöliákia-specifikus (cöliákiára jellemző) ellenanyagokat a vérszérumból végzett ellenanyag-vizsgálatokkal (ún. szerológiai vizsgálat), másrészt (3) a vékonybél-biopsziával
(szövetmintavétellel) a következő jellemzőket kell igazolni: a
vékonybél-bolyhok megfogyatkozását, sérülését (boholy-atrófia), valamint
a gluténmentes diéta határára a tünetekben bekövetkező javulást. Ehhez
fontos, hogy a beteg ne hagyja el étrendjéből a glutént mindaddig, míg
az első vékonybél-vizsgálat meg nem történik, ez ugyanis az egyetlen
teljesen megbízható mód a diagnózisra.
Elsőként általában vérvizsgálatot végeznek.
Szerológiai, cöliákia-specifikus ellenanyag-vizsgálat:
Az új és korszerű szerológiai vizsgálatoknak nagy szerepe van a nem
típusos tünetekkel jellemzett lisztérzékenység felderítésében. A
betegségre jellemző ellenanyagok, - lévén, hogy genetikailag
meghatározott, krónikus gyulladásos, T-sejtes autoimmun-reakcióról van
szó, - minden cöliákiás vérében megtalálhatók. A vékonybél-vizsgálatot
azonban nem helyettesítheti, mert annál kevésbé megbízható.
A lisztérzékenység megállapítása és szűrése, illetve a gluténmentes
diéta betartásának ellenőrzése a legjobb tesztek a vérszérumban lévő
gliadin-ellenes, endomysium-ellenes (EMA=endomysial antibody) és a
transzglutamináz-ellenes, IgA vagy IgG típusú antitestek (tTG)
kimutatásával történik.
Az endomysium kötőszöveti fehérje, ami a vékonybél finom
izomrostjait veszi körül. Az ellenük termelődő antitestek kimutatását a
vékonybélből nyert szövetmintán is elvégezhetik.
A szöveti transzglutaminázok a bélben termelődő enzimek, az
okoknál leírt kórfolyamatnál már volt róluk szó. Itt csak azt emeljük
ki, hogy a közreműködésükkel keletkező autoantigének nagyon stabil
szerkezetűek, ezért a kiváltott immunválasz is hosszantartó. Míg a
gluténmentes diéta betartása akár két hét alatt is javulást
eredményezhet, addig a kóros antitestek jelenléte viszonylag tartós,
csaknem fél év szükséges mennyiségük csökkenéséhez. Egy éve folytatott
diéta után várható normális antitest-szint, illetve a specifikus
antitestek eltűnése.
Az antitestek koncentrációja a vérben arányban áll a betegség
súlyosságával, és jól lehet belőle a következtetni a betegség
lefolyására.
A gliadinra adott immunválasz során keletkezett antitestek
kimutatása azért is fontos, hogy a betegséget el lehessen különíteni a
glutén-beviteltől teljesen független, de ugyancsak bélboholy-atrófiával
járó egyéb betegségektől (tehéntej-allergia, giardiázis, különböző
vírusos fertőző betegségek).
Az ellenanyag-szintek rendszeres, évenkénti ellenőrzésével ellenőrizhető a diéta betartása.
A szerológiai vizsgálatok mellett a vashiányos anémia, B12- és
K-vitamin-, cink-, kalcium- és magnéziumhiány jelei is feltűnőek.
Vékonybél-biopszia:
A bélbolyhok állapotát endoszkópos szövetmintavétellel vizsgálják,
amit általános vagy helyi érzéstelenítésben végeznek. A szájon keresztül
a vékonybélbe vezetett eszközön keresztül apró mintákat vesznek a
nyálkahártyából - többet, mert a jellemző eltérések foltosan is
megjelenhetnek. Az endoszkópos vizsgálat mindössze néhány percig tart,
utána a minták mikroszkópos szövettani vizsgálatra kerülnek. A beteg
nyálkahártya lelapult, a bolyhok rövidek, a normálisnál szélesebbek,
vagy hiányoznak.
A diagnózis ellenőrzésére rövid időre napi 20g glutént adnak a
betegnek, majd megfelelő időben harmadik biopsziát is végeznek.
Gyermekeknél egy év, felnőtteknél legalább két hónap szükséges a
bélbolyhok jellegzetes atrófiájának újbóli kialakulásához. Cöliákiás
betegnél a harmadik vizsgálatnál újból a vékonybél-nyálkahártya
károsodása látszik.
A bélbolyhok vizsgálata alapján felállított diagnózis egyben kizárja
más, hasonló tünetekkel járó betegségek lehetőségét, többek között az
egzotikus nyaralás után jelentkező fertőző betegségekét, a trópusi
sprue-t, a lisztallergiát vagy a laktóz intoleranciát.
Kezelés
A betegség kezelése a gluténmentes diéta szigorú betartása.
Az étrendből el kell hagyni minden olyan ételt, amely búzát, árpát,
zabot vagy rozst tartalmaz. Búzaliszt helyett rizs-, kukorica-,
sárgaborsó- és szójalisztet, burgonya- és kukoricakeményítő használható.
A garantáltan gluténmentes élelmiszerek csomagolásán szöveggel (pl.
gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják) vagy
grafikusan (áthúzott búzakalász - KÉP!) jelölik a gluténmentességet.
A diéta első heteiben kedvező a banánt, almát, aludttejet,
túrót, főzelékeket és sovány húst tartalmazó diéta. Kezdetben a
természetes cukrokkal (diszacharidokkal) csínján kell bánni.
A diéta bevezetése után már két héttel gyors javulás következik be, a
székletürítés ritkul, mennyisége normálisra csökken, az étvágy
visszatér. A beteg testileg, hangulatilag jobban érzi magát, a fogyás
megáll, a testsúly helyreáll. A bélbolyhok regenerálódása azért ennél
lassúbb, legalább három hónap kell a szöveti kép javulásához. A
regenerálódáshoz szükséges idő attól függ, mennyire volt súlyos
állapotban a bélnyálkahártya. Idővel a nyálkahártya felszívóképessége is
javul. A teljes regeneráció fél, egy év alatt történik meg.
A kezelés másik fontos eleme, főként a diéta kezdetén, amikor
a felszívódás még nem tökéletes, a tápanyag-hiány tüneteinek enyhítése
vitamin- és nyomelem-készítményekkel:
A zsírban oldódó vitaminokat nagy mennyiségben, injekcióban is
szokták adagolni. Pótlásukkal megszűnik például a véralvadási zavar, ha
K-vitamin adásával újból elegendő, a véralvadásban szerepet játszó
protrombin termelődik. A D-vitamin hiányának pótlása a csontok
anyagcseréjének javulását eredményezi. A kalcium és magnézium
felszívódási zavara miatti görcsök veszélyét csökkenti az ásványi
anyagok pótlása.
Fontos, hogy lisztes, illetve glutén-tartalmú ételeket akkor
sem szabad fogyasztani, ha azokban csak nyomokban található meg a
cöliákiások számára toxikus gliadin! A helyesen betartott diéta nem
okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.
A cöliákiás betegnek egész életében tartani kell a gluténmentes
diétát. A nem diétázóknál azonnal visszatérnek a tünetek, hosszú távon
pedig nő a malignus béldaganatok kialakulásának kockázata.
A glutén elhagyásával gyakran kevesebb rost kerül a tápcsatornába,
ezért székrekedés jelentkezhet. Megelőzéseképpen sok gyümölcsöt és
zöldséget kell fogyasztani, esetleg hashajtóhoz is lehet folyamodni.
Súlyos felszívódási zavar és erős hasmenés esetén, úgynevezett
coeliakiás krízisben intravénásan pótolják a szervezetből eltávozott
folyadékot, a vérplazmát és a létfontosságú ionokat, káliumot,
nátriumot, kálciumot.
Ritkán, ha gluténmentes táplálkozás mellett sem javulnak a tünetek,
akkor az immunrendszer túlzott reakciójának megfékezésére szteroidokat
adagolnak.
A diétázó gyerek egészséges társaihoz hasonlóan fejlődik. A diétától
eltekintve minden beteg teljes életet élhet, fontos, hogy ne tekintse
magát betegnek.
Megelőzés
Megelőzésre sajnos nincs mód, a fegyelmezett diétával azonban a betegség szövődményei kivédhetők.
Csecsemőkorban, hat hónapos kor előtt az anyatejen kívül
lehetőleg ne kapjon más élelmet egyetlen gyermek sem, s főként tilos a
hozzátáplálás és elválasztás esedékes ideje előtt bármilyen lisztes
élelmet adni. Ezzel egyben megelőzhető, hogy a lisztérzékeny
csecsemőkben korai tüneteket idézzünk elő.
Kapcsolódó hírek:
Köszvény
Májbetegségek tünetei
Gyomor- és nyombélfekély
Dr. Zacher Gábor felhívása