SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A fügekaktusz a kaktuszfélék (Cacteceae) családjába tartozó pozsgás
növény, melynek őshazája Mexikó. Az őslakosok már több ezer éve
fogyasztották a fügekaktuszt. A növény terjedését nagymértékben
elősegítette, hogy a 16. század legelején a hajósok a skorbut ellen
használták fel a növényt. Az intenzív terjedés következtében jelenleg a
fügekaktusz a Földközi-tenger partvidékének egyik legjellegzetesebb
alkotóeleme lett.
A fügekaktusznak a felhasználása igen változatos, a mexikói őslakosok
jobb híján lekvárokat, leveseket, savanyúságokat készítettek belőle,
mivel a száraz területeken más növény nem tudott elterjedni. Jelenleg a
fügekaktusz termését gyümölcsként, a pozsgás hajtásait pedig, a tövisek
eltávolítása után megfőzve zöldségként fogyasztják. Nem csak az
élelmiszeriparban és a gyógyászatban kedvelt növény a fügekaktusz, de a
kozmetikai iparban is igen jelentős, mivel ezen a növényen él a
bíbortetű, melyet vörös festékanyagként használnak fel.
Hatóanyagai:
A fügekaktusz gazdag glükózban, fruktózban és cellulózban, fehérjékben
és ásványi anyagokban. A legfontosabb hatóanyagai azonban a flavonoidok,
melyek egészségjavító tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek mellett
tartalmaz még béta-karotint és vitaminokat. Vitaminok közül jelentős a
C-, B1-, B2-, B3-vitamin. Az ásványi anyagok közül pedig tartalmaz
magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot és vasat is.
A nép gyógyászatban elterjedt, hogy a fügekaktuszt vágások és
horzsolások kezelésére alkalmazzák. A gyógyászatban fontos tulajdonsága a
fügekaktusznak, hogy erős antioxidáns hatással rendelkezik, mely védi a
szervezetet a szabadgyököktől, így megakadályozva az oxidatív stressz
káros hatásait. A fügekaktusz szabályozza a vércukor szintet, valamint
hatással van a vérnyomásra is, az által, hogy csökkenti a koleszterin és
triglicerin szintet. A bélműködés és a gyomor szabályozásával javítja
az emésztést és hatékony testsúlyszabályozó, mert csökkenti az étvágyat.
A fügekaktusz részt vesz a vese és a kötőszöveti méregtelenítésében. A
vese méregtelenítésekor csökkenti a növény a szövetek folyadék
visszatartó képességét, a kötőszöveti méregtelenítéskor pedig csökkenti a
cellulitisz mértékét.
Fontos tulajdonsága a növénynek, hogy az alkoholfüggőség okozta különböző gyulladásokat meggátolja.
A fügekaktusz kivonatot felhasználó kozmetikai termékektől a bőr
kisimultabb, kipihentebb lesz. A kivonatot használják még hámsérülések
kezelésére és gyulladások csökkentésére is.
A fügekaktusz termése oxalát-kristályokat tartalmaz, mely enyhe, égető érzést okozhat a nyelven.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Petrezselyem
A kömény
Rozmaring
Fokhagyma és vörösbor összhatása