SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Amit csak a csodabogyóról tudni érdemes....
A gyümölcs származási helye az Amerikai Egyesült Államok és Kanada
keleti része, ahonnan az Aronia melanocarpa elsősorban Skandináviában,
Oroszországban és Lengyelországban terjedt el a XX. század eleje óta.
Különleges biológiai értékeit felismerve azonban az 1970-es évek vége
óta egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban is.
A fekete berkenye májusban mindegy 10 napon keresztül virágzik. Fehéres
virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak,leginkább a galagonyáéhoz.
Markáns, a madárberkenyéhez hasonló illata van, amit a méhek nagyon
kedvelnek, ezért a feketeberkenye-ültetvények mellet nagyon jól termő
méhészeteket is ki lehet alakítani. Nagyon kedvelt táplálék a madarak
körében is, mivel ők érdekes módon nem érzik azt az összehúzó
(adstringens) ízt, amely miatt az arónia nyersen nem igazán
fogyasztható, és ami miatt az angolszászok „chokeberry”-nek, vagyis
„fojtogató bogyó”-nak hívják. A bogyók érési ideje augusztusban van.
Kisebb ültetvényeken kézzel szedik, de a nagyobb területeken már
megoldották a rázógéppel való betakarítást is.
A rózsafélék családjának többi tagjához hasonlóan a fekete berkenyének
is igen magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma. Ez utóbbi
miatt, ha lét készítenek belőle - a teljesebb lényerés érdekében-,
először fagyasztják, majd kálium-aceszulfámmal szokták édesíteni,
valamint a kellemes ízhatás érdekében citromsavat is adnak hozzá. A
citromsav az élelmiszeriparban igen széleskörűen használt adalékanyag,
főleg édességekhez keverik hozzá. Beyreuther német professzor,
Alzheimer-kór-specialista vizsgálatai szerint azonban ezzel az
adalékvegyülettel az a baj, hogy a „hátán viszi át” a vér-agy gáton a
nehézfémeket, elsősorban az alumíniumot és az ólmot! Ez a „trójai
sitromsav-ló” tehető felelőssé a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és
egyéb degeneratív központi idegrendszeri betegségek kialakulásáért! Az
Alzheimer-kórban egyébként is áteresztővé válik a vér-agy gát.
Ráadásul-amint azt Beyreuther professzor hangsúlyozza - a gyermekeknél a
vér-agy gát nem működik teljes
kapacitással , így ők a sok édesség fogyasztása folytán fokozottan
veszélyeztettek. Szerencsére ma már nálunk is kapható olyan készítmény,
amely a fekete berkenyét természetes őrlemény formájában, más
biogyümölcsökkel együtt tartalmazza.
A bogyókat egyébként sokféle módon használják fel, nem csak a kb.80%-os
létartalmát, hanem a főként a héjában lévő növényi színezőanyagot is
élelmiszerek színezésére:ha például eperlekvárhoz adagolják, annak
színét intenzívebbé és tartósabbá teszi.
Ugyanezért , valamint magas C-vitamin-tartalma miatt használják málnás
joghurtokban is. Nagyon finom kompót, lekvár vagy szörp készíthető
belőle, az átpaszírozott gyümölcsök pedig kiváló adalékául szolgálnak
vadételek mellé. Kidolgozták már az aróniából készíthető bor technikáját
is.
A növény 1-3 méter magas bokrokká fejlődik , ősszel gyönyörűen fénylő
vörössé varázsolódnak a levelei, amiért sövényalkotónak is kiváló.
Fagytűrő és mindenféle talajon – homokos, sós,agyagos,lápos-megél, ezért
is terjedt el-illetve terjesztették el-nagy területen egyes európai
országokban. A legjobb fajtái az „Aron” Dániából, a „Viking”
Finnországból, a „Nero Szlovákiából és Oroszországból, a „Rubina” és a
„Hugin” Svédországból és Németország szász területeiről származnak.
Ültetni ősszel kell, kb. másfél méter távolságra egymástól, és akkor
legkésőbb öt éven belül összefüggő szép sövényt alkot. Külön jó
tulajdonsága, hogy kártevőkkel és betegségekkel szemben igen ellenálló,
így nem szükséges permetezni.
Élettani hatásai:
A fekete berkenyének mindenekelőtt rendkívül hatékony
gyulladáscsökkentő, illetve -megelőző hatását kell kiemelnünk. Az utóbbi
évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a legtöbb
„népnyomorító és pusztító” civilizációs betegséget (szívinfarktus, rák,
cukorbetegség, keringési betegségek, anyagcsere-betegségek) a
gyulladásos folyamatok indukálják. Az arónia kiemelkedően magas
polifenol-és flavonoidtartalma megköti a gyulladásgátló
markereket(például a ciklooxigenázét, illetve a TNF-alfát). Ezen kívül
blokkolja azt az enzimet, amely annak az arachidonsavnak a képződéséhez
vezetne, amely mindenfajta gyulladás előidézője.
A lengyelországi Wroclavban végzett széles körű kutatások
megállapították, hogy az antioxidáns hatás a magas redoxpotenciálnak
köszönhető, vagyis az ioncserét elősegítő, az oxigént leadó és a
nitrogént felvevő képességhez kapcsolódik. Ezen kívül ezek az anyagok
képesek jól megkötni a nehézfémeket is! Az arónia magas molekulasúlyú
procainidjai különösen sok olyan aromás gyűrűt tartalmaznak, amelynek
nagyon erős a szabadgyök-fogó képessége. Megállapították, hogy a fekete
berkenye hatáspotenciálja olyan magas, mint azoké a kínai
gyógynövényeké, amelyet ott a hagyományos orvoslás tapasztalatait követve rákos megbetegedések ellen használnak!
A plovdivi orvosi egyetemen az aróniálé hatását vizsgálták a
cukorbetegeknél, 16 1-es típusú és 25 2-es típusú cukorbeteg esetében.
Megmérték a vércukorértéket 200ml arónialé megivása előtt és utána 60
perccel. A betegségnél a cukorbetegség fennállása 1 hónap és 13 év
közötti intervallumban volt. A vizsgálatok kimutatták, hogy az átlagosan
14,23 mmol/liter vércukorérték 60 perc után átlag 11,4 mmol/literre
esett vissza. Egy standard reggeli után elfogyasztott 200 ml lé
eredményeként a 13,43-as átlagérték 11,94-re csökkent. 200 ml arónia
megivása után 60 perccel. Egy másik vizsgálat során 21, 6-17 éve
cukorbetegségben szenvedő , 42-62 éves páciensnél azt találták, hogy ha
három hónapon keresztül napi 200 ml arónialét ittak velük, az átlagos
vércukorszintjük 13,28 mmol/literről 9,1 mmol/literre csökkent.
Ugyancsak erős pozitív hatása volt az aróniakúrának a cukorhemoglobin
(HbA1c)-szintre (9,39-ről 7,49-re), az összkoleszterinszintre (6,45-ről
5,05-re), valamint a vérlipidszintre (2,92-ről 1,7-re) Az eredményeket
összevetették 23 másik, ugyancsak 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő
hasonló beteg adataival, akik nem kaptak aróniakúrát. Ezeknél a
pácienseknél érdemi változás nem történt. A végkövetkeztetés az volt,
hogy a csodagyümölcs rendkívül hatékony kiegészítő kezelést jelent a
cukorbetegek esetében.
Oroszországban a népi gyógyászat hosszú idők óta szinte „allround”,
vagyis sok mindenre ható házi szerként használta a fekete berkenyét.
Elsősorban bél-és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás
esetén alkalmazták. „Érdekes módon” az egyesült államokbeli Illinoisi
egyetem kutatói is egyértelműen azt találták, hogy az arónia stimulálja a
keringést, megelőzi a vérrögök kialakulását, erősíti a szívet és védi a
gyulladástól a húgyúti rendszert. A Szovjetunióban már az 1950-es
években intenzív kutatások folytak az aróniával, mert nem csak az derült
ki, hogy segít eltávolítani a szerveztből a nehézfém-szennyeződéseket,
hanem a sugársérült betegekre is kiváló gyógyító hatással volt. Így nem
csak lét, hanem klinikailag hatásos port és tablettát is előállítottak
belőle.
M.Döll német kutató egyébként kimutatta, hogy az aróniából kivont
komplett anyag lényegesen hatékonyabb, mint az egyenként feldolgozott
flavonoidok (pl. a kvercetin, az antocián, stb.).
Sikeres klinikai felhasználást egyébként a következő kórképekben dokumentáltak:
Bélbetegségek, savhiányos gyomorhurut, máj-és epebetegségek,
bőrbetegségek, allergiás tünetképek, cukorbetegség, gyermekbetegségek
(skarlát,kanyaró), magas vérnyomás és minden egyéb szív-ér megbetegedés,
véralvadási zavarok, trombózisok, húgyúti fertőzések,
pajzsmirigykórképek, kemoterápiás kezelésben lévő betegek állapot-és
életminőség javítása, vaksággal fenyegető szemvízgyulladás (uveitis).
Összegezve az elmúlt évtizedek tapasztalatait, le lehet szögezni azt,
hogy ez a rendkívül magas tápértékű vadgyümölcs nem véletlenül került az
orvosi figyelem középpontjába. Gyógyító értéke magas
P-vitamin-(flavonoid), vízben oldódó B1-,B2-,B6-,B9-,B12-,C- és
H-vitamin-tartalmának, zsírban oldódó A-,E-és K-vitamin
provitamin-tartalmának és összességében kiemelkedően magas, a sejteket a
pusztulástól védő szabadgyök-fogó kapacitásának köszönheti. A kutatók
egyöntetű véleménye szerint összességében legalább olyan
betegség-megelőző és gyógyító erővel rendelkezik, mint a tahiti
csodanövény, a noni gyümölcse. Az arónia azonban itt van az orrunk
előtt, igénytelensége okán és a rendkívül gyorsan növekvő kereslet miatt
mindenképpen üdvös lenne, ha erre az egészségkoncentrátumra nálunk is
ráharaphatnának a termelők. Ennek következtében valószínűleg csak a
gyógyszergyártók szája íze lenne kissé fanyar, de a világtrendbe
csatlakozó termelők megédesíthetnék a rákos betegek és sok más
civilizációs ártalomban szenvedő ember életét is.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Petrezselyem
A kömény
Rozmaring
Fokhagyma és vörösbor összhatása