SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A
Földközi tenger térségéből származik. Magyarországon, mint kerti
dísznövényt ismerik. A fel nem nyílt virágfejeket zöldségként fogyasztva
már a görögök és a rómaiak is termesztették.
Napjainkban már csak kerti kultúrában található, főleg Franciaországban és Spanyolországban termesztik.
Az articsóka kétszer is terem, márciustól májusig és októbertől decemberig szüretelhető.
A
növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban,
magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot,
zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint. 100
grammban mindössze 55 kcal energia van
Gyógyhatásait régóta ismerik.
Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, leheletfrissítőként, sőt
dezodoráló szerként is. Bizonyos dél-európai és egyéb országokban a
népgyógyászat szerves részét képezi - gyakran alkalmazott gyógynövény.
Az olaszok a levelét, a szárát és a gyökerét is használják. Népi
gyógyítóik szerint a növény levelei nyersen vagy forrázatként elkészítve
vizelethajtó hatásúak, a szárból forrázással készült 24 órás kivonat
pedig reuma és köszvényes fájdalmak enyhítésére alkalmas.
A cinarin a
fő hatóanyaga flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok
megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, védik a szervezetet a
méreganyagokkal szemben, és egészségmegőrző hatással bírnak.
Az
articsóka inulint tartalmaz, vagyis egy olyan poliszacharidot, ami csak
lassan bomlik le a bélben és lassan szívódik fel. Ezért az articsóka
segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás
megelőzésében. Ez különösen cukorbetegek számára lehet hasznos.
A
modern fitoterápiában az articsóka friss leveleiből készült préslé,
illetve levélkivonat, és az articsóka kivonatait is tartalmazó
készítmények antibiotikus hatásúak. Cinarin, szilimarin tartalmának
köszönhetően májvédő funkciója van: enyhíti a méreganyagok okozta
májrendellenességeket, elősegíti a májsejtek regenerálódásának. A
kutatók 1993-ban mutatták ki először, hogy főbb hatásai közé tartozik az
epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés
fokozása, és az epe hígabbá tétel. Elősegíti az epeutak összehúzódását,
az megszűnteti az epehólyag atóniás állapotát, az epehólyag-gyulladást,
az epehólyag rendszertelen összehúzódását, és az epebántalmakra
visszavezethető emésztési panaszokat. A vér zsírtartalmát is csökkenti,
ami gyógyír a kórosan megnövekedtet zsírtartalomra, ezért alkalmazható a
kóros elhízás kezelésében is. Vizelethajtó, és só-ürítést fokozó hatása
is van. Mindemellett a reumás folyamatok kezelésében, érelmeszesedés
ellen is alkalmazzák.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Petrezselyem
A kömény
Rozmaring
Fokhagyma és vörösbor összhatása