SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
- Olcsó és mégis csodálatos szer! Értékes hatóanyagaival javítja az
emésztési zavarokat, ízletesebbé teszi ételeinket. Az almaecet hatására
frissnek, életerősnek érezhetjük magunkat, teljesítőképességünk
növekszik, és bőrünk feszesebb, egészségesebb lesz.
Az ecetet évezredek óta nagy becsben tartják. Már az ókori
egyiptomiak, babilóniaiak, görögök és rómaiak is használták fűszerként
és tartósítószerként. Vízzel hígítva szomjukat oltották vele. Ezenkívül
fertőtlenítésre, természetes szépségápoló szerként is jól bevált.
A pektin tartja kordában a koleszterint
Az
almapektin a gyümölcssejtek természetes ragasztóanyaga. Ez az enyhén
duzzadó anyag a nagyméretű cukormolekulához, a poliszacharidokhoz
tartozik. A pektin csökkenti a rossz koleszterin (LDL-koleszterin)
hányadát, a jó koleszterin (HDL-koleszterin) mennyiségét pedig növeli.
Az almaecetben lévő ecetsav tartósító és fertőtlenítő hatással
rendelkezik, elpusztítja a rothasztó baktériumokat és a penészgombák
spóráit, ha élelmiszereinket tartósítjuk benne. Emésztőrendszerünkben
gátolja az erjedési és rothadási folyamatokat.
A gyomor és belek tisztítója
Az
almaecet segít a romlott élelmiszerek elfogyasztása után bekövetkező
enyhe gyomorrontáskor. De nemcsak az enyhe lefolyású fertőzések esetén,
hanem veszélyesebb kórokozókkal (például szalmonella) szemben is
hatásos. Az ecet megtámadhatja a túlzott táplálékbeviteltől kialakuló
renyhe bélmozgás során képződő káros, rothasztó baktériumokat, és
biztosítja a megfelelő emésztést.
Ha teltségtől, felfújódástól szenved, vagy gyomorégési panaszai vannak,
akkor lehet, hogy a szervezete túl kevés nyálat termel. A nyál fontos
szerepet játszik a keményítő lebontásában, ezért étkezés előtt
fogyasszon egy evőkanálnyi vizet két csepp almaecettel ízesítve. Ha ezt a
keveréket lenyelés előtt 1 percig a szájában tartja, fokozza a
nyálelválasztást.
Az ecet emésztőrendszerünkben kifejtett tisztító hatását nem lehet
eléggé hangsúlyozni. Az ember szervezete nem abból áll, amit megeszik,
hanem amit megemészt.
Serkenti az anyagcserét
A savanyú ételek láttán az embernek összefut a nyál a szájában. Az
ecet esetében elég, ha az illata megcsapja az orrunkat, máris működésbe
lépnek nyálmirigyeink. A nyálban lévő amiláz, cukor- és keményítőbontó
enzimek elősegítik a cukor, a sütemények, a kenyér, a rizs és a burgonya
jobb emésztését. Azt is igazolták, hogy az ecet fokozza a hasnyálmirigy
és a vékonybélbolyhok emésztőnedveinek termelődését.
Ez megkönnyíti a zsírok és a fehérjék emésztését, ezáltal az ecet
felpuhítja a nehéz táplálékot. Az almaecet tehát segíti az emésztést, és
kedvező hatással van a felvett táplálék szervezetben való
feldolgozásra, lebontására és a kiválasztásra.
Az ecet nem csak élelmiszer. Szervezetünkben anyagcseretermékként
naponta mintegy 100 gramm ecetsav képződik. Ez a mennyiség több mint
amennyit általában a táplálékkal felveszünk.
Az almaecet jótékony hatóanyagai
Pektin: Csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az emésztés, megelőzi a gyulladásokat.
Ecetsav: Tisztítólag hat a gyomorra és a belekre.
A-vitamin: Erősíti a látást, védi a bőrt.
B1-vitamin: Segíti az idegműködést, elősegíti a sebgyógyulást.
B2-vitamin: Segíti az emésztést, az anyagcserét.
B6-vitamin: Erősíti az idegeket, segíti a fehérjék felhasználását.
B12-vitamin: Serkenti a vérképzést és a sejtek kialakulását.
C-vitamin: Stimulálja az immunrendszert, megsemmisíti a sejtekre káros szabad gyököket.
E-vitamin: Védi szervezetünk sejtjeit a szabad gyököktől, ösztönzőleg hat a keringésre.
Béta-karotin: Serkenti az immunrendszert, leküzdi a sejtekre káros szabad gyököket.
Bioflavonoidok: Erősíti a szervezet immunrendszerét, tisztítja a vérereket.
Kálium: Méregteleníti a szervezetet, feszessé teszi a bőrt.
Vas: Ösztönzőleg hat az immunrendszerre, biztosítja a sejtek optimális ellátását.
Nátrium: Szabályozza a szervezet vízháztartását és sav-bázis egyensúlyát, és fiatalítja a szöveteket.
Klorid: Gondoskodik az egészséges bélflóráról.
Kén: Regenerálja a bőrt, a hajszálakat, a körmöket, a kötőszöveteket.
Szilícium: Megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a kötőszöveteket és a csontokat.
Az almaecet segít a fogyókúrában is!
- A diétát kezdjük minden reggel 1-2 evőkanál almaecettel, amit egy pohár vízben oldunk fel!
- Mérsékli az éhségérzetet. Ha egy étkezést ki szeretnénk hagyni, akkor igyunk egy pohár mézzel elkevert almaecetet.
- Vízhajtó hatású.
- Javítja az emésztést, serkenti az anyagcserét.
- Akadályozza a zsírok lerakódását, részt vesz a lebontásukban.
- Méregtelenítő hatású, segíti a kiválasztó szervek működését.
- Csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet.
Az almaecet konyhai felhasználása
Friss,
gyümölcsös aromájú, édeskés-savanykás íze miatt kiválóan illik
mindenféle zöldsalátához, a tenger gyümölcseihez, halételekhez,
vadhúsokhoz, borjú- és libamájhoz, szárnyasokhoz, különféle
pástétomokhoz, húsragukhoz, gyümölcsből készült desszertekhez és
salátákhoz. Egy kis almaecet teljesen megbolondítja a hüvelyesekből
készült ételeket.
Néhány csepp ebből az ízletes fűszerből a hideg és meleg szószoknak, a
leveseknek és főzelékféléknek remek ízt kölcsönöz. Az almaecet a
majonéz, a mustár, a ketchup és más fűszeres szószok nélkülözhetetlen
összetevője.
Almaecettel zamatos savanyúságokat és alkoholmentes frissítő italokat is készíthetünk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Petrezselyem
A kömény
Rozmaring
Fokhagyma és vörösbor összhatása