EGÉSZSÉG: Almaecet

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Almaecet

13 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

- Olcsó és mégis csodálatos szer! Értékes hatóanyagaival javítja az emésztési zavarokat, ízletesebbé teszi ételeinket. Az almaecet hatására frissnek, életerősnek érezhetjük magunkat, teljesítőképességünk növekszik, és bőrünk feszesebb, egészségesebb lesz.

Az ecetet évezredek óta nagy becsben tartják. Már az ókori egyiptomiak, babilóniaiak, görögök és rómaiak is használták fűszerként és tartósítószerként. Vízzel hígítva szomjukat oltották vele. Ezenkívül fertőtlenítésre, természetes szépségápoló szerként is jól bevált.

A pektin tartja kordában a koleszterint

Az almapektin a gyümölcssejtek természetes ragasztóanyaga. Ez az enyhén duzzadó anyag a nagyméretű cukormolekulához, a poliszacharidokhoz tartozik. A pektin csökkenti a rossz koleszterin (LDL-koleszterin) hányadát, a jó koleszterin (HDL-koleszterin) mennyiségét pedig növeli.

Az almaecetben lévő ecetsav tartósító és fertőtlenítő hatással rendelkezik, elpusztítja a rothasztó baktériumokat és a penészgombák spóráit, ha élelmiszereinket tartósítjuk benne. Emésztőrendszerünkben gátolja az erjedési és rothadási folyamatokat.

A gyomor és belek tisztítója

Az almaecet segít a romlott élelmiszerek elfogyasztása után bekövetkező enyhe gyomorrontáskor. De nemcsak az enyhe lefolyású fertőzések esetén, hanem veszélyesebb kórokozókkal (például szalmonella) szemben is hatásos. Az ecet megtámadhatja a túlzott táplálékbeviteltől kialakuló renyhe bélmozgás során képződő káros, rothasztó baktériumokat, és biztosítja a megfelelő emésztést.
Ha teltségtől, felfújódástól szenved, vagy gyomorégési panaszai vannak, akkor lehet, hogy a szervezete túl kevés nyálat termel. A nyál fontos szerepet játszik a keményítő lebontásában, ezért étkezés előtt fogyasszon egy evőkanálnyi vizet két csepp almaecettel ízesítve. Ha ezt a keveréket lenyelés előtt 1 percig a szájában tartja, fokozza a nyálelválasztást.
Az ecet emésztőrendszerünkben kifejtett tisztító hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az ember szervezete nem abból áll, amit megeszik, hanem amit megemészt. 

Serkenti az anyagcserét

A savanyú ételek láttán az embernek összefut a nyál a szájában. Az ecet esetében elég, ha az illata megcsapja az orrunkat, máris működésbe lépnek nyálmirigyeink. A nyálban lévő amiláz, cukor- és keményítőbontó enzimek elősegítik a cukor, a sütemények, a kenyér, a rizs és a burgonya jobb emésztését. Azt is igazolták, hogy az ecet fokozza a hasnyálmirigy és a vékonybélbolyhok emésztőnedveinek termelődését.
Ez megkönnyíti a zsírok és a fehérjék emésztését, ezáltal az ecet felpuhítja a nehéz táplálékot. Az almaecet tehát segíti az emésztést, és kedvező hatással van a felvett táplálék szervezetben való feldolgozásra, lebontására és a kiválasztásra.
Az ecet nem csak élelmiszer. Szervezetünkben anyagcseretermékként naponta mintegy 100 gramm ecetsav képződik. Ez a mennyiség több mint amennyit általában a táplálékkal felveszünk. 

Az almaecet jótékony hatóanyagai


Pektin: Csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az emésztés, megelőzi a gyulladásokat.
Ecetsav: Tisztítólag hat a gyomorra és a belekre.
A-vitamin: Erősíti a látást, védi a bőrt.
B1-vitamin: Segíti az idegműködést, elősegíti a sebgyógyulást.
B2-vitamin: Segíti az emésztést, az anyagcserét.
B6-vitamin: Erősíti az idegeket, segíti a fehérjék felhasználását.
B12-vitamin: Serkenti a vérképzést és a sejtek kialakulását.
C-vitamin: Stimulálja az immunrendszert, megsemmisíti a sejtekre káros szabad gyököket.
E-vitamin: Védi szervezetünk sejtjeit a szabad gyököktől, ösztönzőleg hat a keringésre.
Béta-karotin: Serkenti az immunrendszert, leküzdi a sejtekre káros szabad gyököket.
Bioflavonoidok: Erősíti a szervezet immunrendszerét, tisztítja a vérereket.
Kálium: Méregteleníti a szervezetet, feszessé teszi a bőrt.
Vas: Ösztönzőleg hat az immunrendszerre, biztosítja a sejtek optimális ellátását.
Nátrium: Szabályozza a szervezet vízháztartását és sav-bázis egyensúlyát, és fiatalítja a szöveteket.
Klorid: Gondoskodik az egészséges bélflóráról.
Kén: Regenerálja a bőrt, a hajszálakat, a körmöket, a kötőszöveteket.
Szilícium: Megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a kötőszöveteket és a csontokat.

Az almaecet segít a fogyókúrában is!

- A diétát kezdjük minden reggel 1-2 evőkanál almaecettel, amit egy pohár vízben oldunk fel! 
- Mérsékli az éhségérzetet. Ha egy étkezést ki szeretnénk hagyni, akkor igyunk egy pohár mézzel elkevert almaecetet.
- Vízhajtó hatású.
- Javítja az emésztést, serkenti az anyagcserét.
- Akadályozza a zsírok lerakódását, részt vesz a lebontásukban.
- Méregtelenítő hatású, segíti a kiválasztó szervek működését.
- Csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet.

Az almaecet konyhai felhasználása

Friss, gyümölcsös aromájú, édeskés-savanykás íze miatt kiválóan illik mindenféle zöldsalátához, a tenger gyümölcseihez, halételekhez, vadhúsokhoz, borjú- és libamájhoz, szárnyasokhoz, különféle pástétomokhoz, húsragukhoz, gyümölcsből készült desszertekhez és salátákhoz. Egy kis almaecet teljesen megbolondítja a hüvelyesekből készült ételeket. 
Néhány csepp ebből az ízletes fűszerből a hideg és meleg szószoknak, a leveseknek és főzelékféléknek remek ízt kölcsönöz. Az almaecet a majonéz, a mustár, a ketchup és más fűszeres szószok nélkülözhetetlen összetevője. 
Almaecettel zamatos savanyúságokat és alkoholmentes frissítő italokat is készíthetünk.

Címkék: népgyógyászat

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu