SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Fordította: Szendi Gábor
Forrás: Michael Downey Discovering coffee's unique health benefits. Life Extension Magazine, 2012 jan. 39-49
Nem lehet elég jót mondani a kávéról ahoz, hogy végre -állítólag az
emberek egészségének érdekében fellépő- un. 'szakemberek' ne óvnának a
fogyasztásától. Mint általában a közkeletű egészségügyi tanácsok, a
kávéfogyasztás ellenzése is teljesen megalapozatlan, szembe megy a
tényekkel. Ez az összefoglaló talán meggyőzi majd az aggodalmakodókat.
Az egészségügyi szervezetek sürgős riadót fújtak el a gombamód terjedő
diabétesz járvány hírére, miután a Lancetben megjelent 2011 júliusában
egy tanulmány, amely sokkolta a szakértőket azzal a becsléssel,
miszerint a világon jelenleg kb. 347 millió cukorbeteg él (22).
Hamarosan -2011 szeptember 13-án- a Nemzetközi Diabétesz Szövetség
bizonyítékokat mutatott be arra, hogy a valódi szám a 366 milliót
közelíti (23).
A tudományos vizsgálatok azt bizonyították, hogy a rendszeresen
(klorogénsavat tartalmazó) kávét fogyasztóknak akár 67%-kal is
csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Ez nyilvánvalóan a
lecsökkent vércukorszint, a megnövekedett inzulinérzékenység és mind a
tárolt zsír, mind a tárolt szénhidrát csökkenésének a következménye. A
számos vizsgálatok egyike, a 2009-ben az Annals of Internal Medicine-ben
megjelent metaanalízis 450 000 ember adatait vonta össze és mutatta ki,
hogy minden további csésze kávé (koffeines vagy koffeinmentes)
5-10%-kal csökkenti a cukorbetegség kockázatát (12).
Sok epidemiológiai vizsgálat is azt mutatja, hogy a diabétesz kockázata
az elfogyasztott kávé mennyiségével arányosan csökken. A kutatók például
úgy találták, hogy
1, napi egy kávé 13%-kal (24)
2, napi 4 kávé 47%-kal (24)
3, napi 12 kávé 67%-kal (21)
csökkenti a kockázatot.
A tudósok kezdik megérteni, hogy a nyers és főzött kávéban található
klorogénsav összetevő közvetlenül felelős az antidiabetikus hatásért. A
kutatók kimutatták, hogy ez alapvetően gátolja a szervezetben a glukóz
szintézist és kibocsátást (25). Úgy tűnik, ezt az okozza, hogy a
klorogénsav gátolja a glukóz-6-foszfatáz glukóz-szabályozó enzimet,
amelynek következtében így csökken a vérben a vércukorszint (26).
A klorogénsav csökkeni t a szénhidrátfogyasztást követő hiperglikémiás
kiugrást is (26). Ez csökkenti az inzulinaktivitást, ami csökkenti a
zsírlerakódást. A kávé nem azonosított alkotóelemei, továbbá a koffein
is, serkenti a klorogénsav diabéteszt megelőző hatásait. Az előzetes
vizsgálatok azt mutatják, hogy ezek a vegyületek 35%-kal csökkentik a
tárolt szénhidrát mennyiségét és javítják az inzulinérzékenységet (28).
A kávéról korábban kimutatták, hogy gátolja a vasfelszívódást (29).
Később, 2004-ben a kutatók közvetlen kapcsolatot találtak a testben
tárolt vas lecsökkent szintje és a csökkent cukorbetegség kockázat közt;
ez a hatás független volt az előzőekben említettektől (30).
A rákkockázat csökkenése
Korábbi vizsgálatok már beszámoltak arról, hogy a kávéfogyasztás számos
rákfajta kockázatát csökkenti. Pl. most, amikor a prosztatarák a tüdőrák
után a második leggyakoribb tumoros halálnem Amerikában (31), egy
ígéretes vizsgálat jelent meg a Journal of National Cancer Institute
2011 június 8-i számában. A kutatócsoport arról számolt be, hogy azok a
férfiak, akik legalább napi 6 kávét isznak, 18%-kal kisebb a
prosztatarák kockázata, és 40%-kal kisebb annak a kockázata, hogy a
prosztatarák agresszíven terjedő, halálos rákká fajuljon (9). Mivel ez
mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávéra áll, ez azt mutatja, hogy a
hatás nem a koffeinnek tulajdonítható. Az inzulinszintet csökkentő és
az inzulinérzékenységet növeli összetevőknek tulajdonítható ez a
védőhatás (33).
A mellrák a tüdőrák utána második leggyakoribb halálok az amerikai nők
körében (34). A Breast Cancer Research 2011 május 14.-i számában
megjelent tanulmány szerint azoknak a körében, akik legalább napi 5
kávét isznak, 57%-kal csökken az ER-negatív (nem hormonfüggő) mellrák
kockázata (10). Ezt a rákfajtát különösen nehéz kezelni. Ez az eredmény
hozzáadódik ahhoz a korábbi eredményhez, miszerint napi két kávé
késlelteti a mellrák megjelenését egy bizonyos genetikai típusnál (35).
A vastagbélrák - a két nemet együttvéve - a mások leggyakoribb tumoros
eredetű halálok az USA-ban (36). Míg a vastagbélvizsgálat hasznos a rák
detektálásában, de a kutatók régóta reménykednek abban, hogy megtalálták
a megelőzés módját is. A jó hír, hogy 24 vizsgálat összevont elemzése
szerint a sokat kávézók körében 30%-kal alacsonyabb a vastagbélrák
kockázata (37). Ez megerősíti több korábbi vizsgálat eredményét (38-41).
Akiknél száj vagy torokrákot találtak, azoknál 15% esély van arra, hogy a
rák átterjed a gégére, a nyelőcsőre vagy a tüdőre (42). Egy
esetkontrollos vizsgálat szerint a legalább napi 3 kévét fogyasztóknak a
kávét nem fogyasztókhoz képest 40%-kal kisebb az esélye a száj, torok
és nyelőcsőrákra (43). Egy másik vizsgálat megerősítette ezt az erős
kapcsolatot (44). A májrák szintén vezető halálok az egész világon. Az
utóbbi években felhalmozódott kutatási eredmények szerint a kávé véd a
májrákkal szemben is. Egy 2005-ös vizsgálat szerint már napi egy csésze
is 42%-kal csökkenti a májrák kockázatát (46). Számos vizsgálat számolt
be hasonló eredményről (47-52).
Szív- és érrendszeri betegségek
A szív- és érrendszeri betegségekben egyharmaddal több amerikai hal meg, mint rákban (53).
Talán Ön is hallotta már azt a téves elképzelést, hogy a kávé vérnyomás
emelkedést okoz és növeli a szívbetegség kockázatát. Valójában a
vizsgálatok azt mutatják, hogy a kávé hosszútávon csökkenti a vérnyomást
(54), csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát (55-57) és
lecsökkentheti a sztrók kockázatát is (58). A kávé, röviddel
elfogyasztása után, növelheti a vérnyomást (59-61). De összetevőinek
hosszútávon vannak előnyei: már 8 hét után csökken a kávéfogyasztók
vérnyomása, feltehetően a klorogénsav érfalakra gyakorolt hatásának
köszönhetően (62).
Hosszabb távon a kávé csökkenti a szívhalálozás kockázatát. Egy 15 éves
követéses vizsgálatban 15 000 nő adatát feldolgozva az derült ki, hogy
napi 1-3 csésze kávé már 24%-kal csökkenti a szíveredetű halálozást (6) .
Az eredményt más vizsgálatok is megerősítették (63, 64).
A szíveredetű halálozás sejtszintű megelőzését is eredményezi a kávé,
mivel már egyetlen csésze kávé -függetlenül a koffein tartalomtól, egy
órán belül gátolja a vérlemezkék kicsapódását. További jó hír, hogy a
rendszeres kávézás csökkenti a gyulladást, emeli a HDL szintet (66) és
csökkenti a koronáriák meszesedését (67).
Májbetegségek
A krónikus májbetegségek és a májcirrózis évente 35 000 halált okoz az
USA-ban. A cirrózis a 9. halálok Amerikában, ez felel az összhalálozás
1.2%-áért (68). A kutatók eredményei szerint ez a halálozás jelentősen
csökkenthető kávézással.
Akik legalább napi 4 kávét isznak, azoknál a cirrózis kockázata 84%-kal
csökken, mutatta ki egy Annals of Epidemiology-ban megjelent tanulmány
(69). Ez egybevág egy nyolc évvel korábbi vizsgálattal, amelyben 120 000
ember adata alapján mutatták ki, hogy napi egy csésze kávé már 23%-kal
csökkenti a cirrózis kockázatát (70).
A hepatitis B-ben és C-ben szenvedő betegeknél ugyancsak csökken a nem
alkoholos eredetű májcirrózis kockázata, ha rendszeresen kávéznak (71).
Szellemi hanyatlás
Az Alzheimer betegség gyakorisága folyamatosan növekszik a 84 évesnél idősebbek 40%-a szenved ebben a kórban (72).
Ígéretesek azok a vizsgálatok, amelyek szerint a koffeines kávét
fogyasztók körében kisebb a későbbi Alzheimer és demencia kockázat (18,
73). A kutatók megállapítása szerint a kávéfogyasztás hosszú távú
dózisfüggő hatása a megőrzött szellemi képesség és memória (75, 76), és
ez elsősorban a neuronok védettségéből fakad (77).
Egy egérvizsgálat szerint a moderált kávéfogyasztás - ez emberre
átszámolva napi 5 csészét jelent- 5 héten belül elkezdi visszafordítani
az Alzheimer betegséggel járó károsodásokat (20).
Bár a szellemi hanyatlással szembeni védőhatás mechanizmusa még nem
ismert, egy 2009-es egérvizsgálat szerint a koffein mind a vérben, mind
az agyban csökkenti az Alzheimer kialakulásában szerepet játszó amyloid
béta fehérje szintjét (78).
2011-ben a kutatók arra következtettek, hogy a kávé a legjobb forrása a
koffeinnek, amely védelmet jelent a szellemi hanyatlással szemben. A
következtetés alapja az, hogy a kávé eddig ismeretlen alkotóelemei
erősítik a koffein azon hatását, amely növeli egy faktor (a granulocyte
colony-stimulating factor vagy másként GCSF) szintjét a vérben, amely
oka az Alzheimerben bekövetkező szellemi javulásnak (79).
A koffeines kávé a Parkinson betegség ellen is véd. Ez a második
leggyakoribb neurodegeneratív betegség az Alzheimer után. Egy
vizsgálatban 29 000 ember adata alapján arra következtettek, hogy napi
1-5 kávé 47%-kal, napi 5 kávénál több 60%-kal csökkenti a Parkinson
kockázatát (81). A GCSF szintjét növelő gyógyszer, a Neupogen hatásosan
megállította a Parkinson romlását állatkísérletekben (82-85). Számos más
vizsgálat is megerősítette, hogy minél több kávét iszik valaki naponta,
annál kisebb a Parkinson kockázata (86-88).
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Köszvény
Májbetegségek tünetei
Gyomor- és nyombélfekély
Dr. Zacher Gábor felhívása