EGÉSZSÉG: A burgonya gyógyhatásai

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A burgonya gyógyhatásai

11 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/110000/110675_lilaburgonya.jpg

 

 

A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi
orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a
tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya napjainkban
is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt
kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként. A krumpli bizony
rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük.
A skorbut ugyanis nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a
szárazföldi lakosokat is. A betegség járványos előfordulása
csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg. A burgonya héja
védi a C-vitamint, elbomlását akadályozza, ezért tároláskor, télen csak
lassan csökken a vitamintartalma. Az újkrumpli fontos korai
C-vitamin-forrás. A héjában főtt krumpliban marad meg a legtöbb belőle.

A nyers krumpli gyógyhatása

A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint
belsőleg. Nyers krumplireszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes
sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt
testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra,
bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén nyers krumpliszeleteket
tehetünk a halántékra: "kiszívja" a fájdalmat, leviszi a lázat is. A
nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl
fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín
krumpli leve a krónikus savtúltengés gyógyszere.

Héjában főtt, sült...


Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a
héjában főtt és sült krumpli. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré
és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a
gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is.
A főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav.
Ha azonban héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos
végterméket kapunk. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítők, hanem a
zöldségek közé tartozik.

Méregtelenítő

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a
benne levő sok ásvánnyal. Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a
testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés,
akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe.
Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak
kellene tartania, hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat.
Naponta két fél pohár krumpli lé elegendő, más zöldség lé ízesítésével.

Gyulladásra, gennyes sebekre


A tiszta keményítő kitűnő szer a test bármely részén előforduló
gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki a seb, várjunk addig, amíg
megérik. Akkor fertőtlenítsünk egy tűt, és szúrjuk ki a sárga részt,
majd az előre elkészített borogatást helyezzük a sebre. A borogatás
krumplilében áztatott ruha, amire nyers pépet is tehetünk, majd erre
ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk, míg megszárad a
borogatás. Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán
össze nem húzódik. Mindezt nagyon tisztán végezzük, nehogy újabb fertőzést
okozzunk. Amikor kitisztult a gennytől, alkohollal, jóddal,
vagy három százalékos hidrogénnel mossuk körül a sebet és készítsük elő
a végső gyógyulásra.

Székrekedés


A krumpli kitűnő ellenszere a székrekedésnek. Ezt a finom
rostjának köszönhetjük. A főtt krumpli magas káliumtartalma serkenti a
bélműködést. A krumplipürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli
egyhangú ételtől kapott székrekedés megszüntetésére.

Epekő elhajtás


Alaposan mossuk meg a krumplit, hámozzuk meg, és a héját egy
órán át lassan forralva főzzük. Amikor kihűlt, a levét öntsük le, és
naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belőle a
pohár másik felét pótoljuk ki ízesebb zöldség lével.

Gyomorfekély, bélgyulladás

A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjének hatása
jótékony az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire. Csupán fél
pohárral kell fogyasztani étkezés után. A másik felét ajánlatos kipótolni
káposzta,vagy savanyú káposzta lével, ami ugyanazt a célt szolgálja.



Húgyhólyag-, vesegyulladás

A húgyhólyag- és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet,
különösen a téli, hideg időben, vagy felfázástól. A krumpli
kicentrifugázott nyers keményítőjét keverhetjük egyszer sárgarépalével, máskor káposztalével, amelyek szintén a gyulladást hivatottak gyógyítani.

Vehetünk be egy kiskanál búza csira olajat (E vitamint) is.



Rovarcsípés

A megmosott krumplit elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét.
Ha megszáradt, levágjuk a felső részt és újra krumpli léhez jutunk.
Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre krumpli pépből.

Lázcsillapítás

A legjobb, ha kettévágunk egy nagy krumplit, és a kicsi talpaira
erősítjük. Lehúzza a lázat és elalszik.

Köszvény


A nyers krumpli káliumtartalma, és a rengeteg féle ásvány,ami benne
található a köszvénytől elmerevedett végtagokra is jól hat.A kálium


tisztítja a vért, a krumpli nyers állapotban ugyanis
lúgosító hatású a vérre, ami a köszvény gyógyulásának egyik feltétele.

Elkészítési mód

A belső betegségekkel szemben gyakran nyersen hasznosítjuk a
krumplit.
Ehhez a megmosott krumpli levét kicentrifugázzuk, és lehetőleg hasonló
gyógyhatású zöldségfélével kipótoljuk. Egy-egy alkalommal ne
fogyasszunk fél pohárnál és egy napon három fél pohárnál többet.
Ügyeljünk arra, hogy nyersen piros rózsa krumplit használjunk,
megtisztítva a csiráktól.

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt.
Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette
bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

 

Címkék: népgyógyászat

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu