EGÉSZSÉG: Tények és tévhitek a tojásról

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 272 fő
  • Képek - 241 db
  • Videók - 443 db
  • Blogbejegyzések - 958 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tények és tévhitek a tojásról

13 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Tények és tévhitek a tojásról
>
> 2010. október 06., szerda, 20:30 .
>
> A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele
> van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a
> betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív- és érrendszeri
> megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek
> kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a
> teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem
> tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a magas
> koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták
> ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban
> bebizonyították, hogy ezek tévhitek.
>
> Hogyan válasszunk tojást a boltban?
>
> Tudta-e hogy?
>
>
> - A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül
> vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is,
> ezért célszerű kartondobozban tárolni.
> - A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert
> így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
> - A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
> hűtőszekrényben 1 hét alatt.
> - Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
> - Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető,
> mintha friss tojást főztünk volna meg.
> - A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az
> asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál,
> akkor nyers.
> - A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő
> embrió, hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".
>
> Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk
> fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra
> bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a HU magyar, a NL holland,
> a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar
> tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
> kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella
> elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei
> vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk
> olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent. Például: 3HU63T18/6
>
> A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet
> szabad tartás - 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás - 3,
> ökológiai tartás - 4), majd következik az ország kódja, magyar tojás
> esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt
> követi az állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése
> (T), az állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók
> száma.
>
> A tojás értéke
>
> A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
> gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak
> összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz,
> ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és
> kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember
> emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban
> fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb,
> mint 15 perc alatt elkészíthető.
>
> A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
> kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami
> elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az
> Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.
>
> Tények és tévhitek
>
> A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy
> koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér
> koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók
> felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas
> koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a
> tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.
>
> Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
> növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on
> elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül
> fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb
> szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
> vizsgáltatja állatállományát.
>
> Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget
> fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza
> állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus
> ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium.
> Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb
> távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint
> ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Mi is tanultunk természetesen a tojásról ,mint szakácstanulók is.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu