SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A dióbél a legegészségesebb, természetes
ennivaló.
Ezt elsőre valószínűleg nem hiszik
el nekem. Ezért a diólevél-lapra összegyűjtött orvosi cikkekre hivatkozom. De
magam is összegyűjtöttem a dióról, mint a legegészségesebb táplálékról szóló
információkat.
Egészség a dióban:
A dióban nincs
koleszterin!
A dió olaja igen egészséges, az ember
számára esszenciális, nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavakat
tartalmaz. A dióbél olajtartalma - fajtától, vizsgálati mintától függően - a
légszáraz bél 50-70 %-a. Szénhidrát-tartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának
mintegy 10 %-át adja. Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként
fogyasztjuk, a dióbél 15-25 %-a fehérje. Ezen belül a magasabb fehérjetartalmú
fajták olajtartalma alacsonyabb, és viszont.
Külön
figyelmet érdemel magas vitamintartalma. A- vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból
(B1 vitamin) 480, riboflavinból (B2 vitamin) 130, niacinból (B5 vitamin) 120
mikrogramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványi
anyag tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük.
A dió
olajának olajsav-összetétele:
Kaliforniai
adatok szerint a dióolaj 76 %-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61 %
linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte
kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 %
sztearinsav).
A dióbél fehérjéinek
összetétele:
Az esszenciális aminosavak
közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti
mennyiségben. Leucinból, izoleucinból, treoninból és valinból a napi
minimum-szükségletet 100 g dióbél kielégíti. Lizinből, triptofánból,
fenilalaninból pedig a napi szükséglet felét. Egyedül metionin miatt kell mást
is enni, mint diót, mert abból kevesebbet tartalmaz.
Az ábra
értelmezéséhez nem kell tudni franciául.
•
A piros szín az egészségvédő
olajtartalmat jelöli.
•
A sárga a bőséges, szinte teljes értékű
fehérjét.
•
A kék a szénhidrátot, ami főleg poliszaharid.
•
A zöld
az ásványi anyagokat, a fehér a vizet.
Szemmel
látható, hogy mesterséges kémiai anyag - kiegészítő, állományjavító, ízesítő és
színező anyag, ami iparilag előállított/kezelt élelmiszereinkben megtalálható -
egyáltalán nincs a dióbélben. A dióbél maga a természetes egészség. És megterem
itthon. Mégis elsősorban azért esszük a diót, mert ízlik. Csemege, élvezeti
cikk.
Hogyan fogyasszuk a diót?
•
Előételnek,
magában
•
Zöldsalátában
•
Fügével, almával, aszalt gyümölcsökkel,
vagy
•
diótejnek elkészítve.
•
Gyenge pörköléssel lehet, hogy
növelhető élvezeti értéke, de tápanyagai mindenképpen károsodnak. Érdemes
kíméletes szárítással, - 40°C alatt - próbálkozni. Jobb ízű és tovább eltartható
lesz.
Mire jó még a dió?
A
dióolaj értékes étkezési olaj, kimondottan ajánlják a koleszterinszint
csökkentésére! ...
Próbált már (tiszta, megmosott) dióhéjból
teát főzni? (Népi recept Nógrád megyéből) Kevés dióhéjon addig álljon a
forralt víz, amíg a teának ízlés szerinti színe nem lesz. Kóstolja
meg!
A diólevél (Juglandis folium)
hivatalosan elismert gyógynövény. Antimikrobális, összehúzó hatású.
Szájnyálkahártya-gyulladásra, fogínygyulladásra jó. Gyógyteaként és
gyomorkeserűként is használják.
A dióbél-gerezdeket elválasztó
belső válaszfal ugyancsak gyógyhatású, teában.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!