(másnéven: zsírmáj, májcirrhosis)
Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép. Mindazon
májbetegségeket értjük alatta, amely az alkohol túlzott mértékű
fogyasztására vezethető vissza. A betegség súlyossága az
alkoholfogyasztás mértékétől és az iszákos életmód években mérhető
tartamától függ, jóllehet a jelentős mennyiségű alkoholt elfogyasztóknak
csak kisebb hányadában alakul ki jelentős károsodás.
Bár Magyarországon a nyilvántartott alkoholisták a teljes népesség
10%-át teszik ki, az alkoholfüggőség és iszákosság valódi gyakorisága
ennek többszöröse, jogosan feltételezhető, hogy az alkoholos
májkárosodás valódi gyakorisága milliós nagyságrendű. Mivel az
alkoholfogyasztás az esetek többségében "magánügy", vagy legalábbis a
"családon belül marad", a májkárosodás enyhe, tünetszegény formáit
általában nem ismerik fel, és inkább boncoláskor, mint "melléklelet"
derül ki, a májkárosodás gyakorisága ezért nehezen becsülhető fel. Annyi
nagyjából bizonyos, hogy Magyarországon, évente kb. 12000 haláleset
okozója a májzsugorodás.
Okok
10 gramm alkoholt tartalmaz 30 ml 40%-os whisky, 100 ml 12%-os bor,
vagy 250 ml 5%-os sör. Nőknél évek alatt, rendszeres fogyasztás mellett
már napi 20 gramm, férfiaknál napi 60 gramm alkohol májkárosodást okoz.
150-200 gramm alkohol naponta történő fogyasztása, egyébként egészséges
egyéneknél is zsírmáj kialakulásához vezethet. Alkoholos májgyulladáshoz
átlagosan napi 80 gramm alkohol 10 évig tartó fogyasztása vezet. Az
alkoholos májzsugorodás átlagos határértéke napi 160 gramm alkohol
fogyasztása 8-10 éven keresztül.
A kalóriaszegény táplálkozás a gyomor-bél-rendszer és a
hasnyálmirigy idült gyulladása révén fokozódó felszívódási zavar
sietteti a májkárosodás kialakulását.
Az alkohollal szembeni érzékenység egyénileg igen változó. Az idült
alkoholistáknak csak 10-15%-ánál alakul ki májzsugorodás. A nők
érzékenysége fokozott, melyet tovább súlyosbít kisebb testtömegük. Az
alkoholos májkárosodás családi halmozódása is gyakori. Mindez az
alkoholista életforma példaként való továbbadásán túl genetikai tényezők
hatására is utal.
Tünetek
Az alkoholos májkárosodás még a cirrózis kezdeti szakaszában is
tünetszegény. Az alkoholos májkárosodásnak három karakteres formáját
különíthetjük el, de számos esetben mutatható ki átfedés, a betegségek
egyidejű fennállása.
A máj zsíros elfajulása (alkoholos zsírmáj, szteatózis) a
májkárosodás kezdeti szakaszára jellemző. A máj megnagyobbodik,
mirigyállományára rámetszve sárga a sejteken belül felhalmozódó
zsíroktól. A zsír egyrészt a táplálékból, másrészt a szervezet
zsírpárnáiból felszabaduló zsírsavakból, továbbá a májban szintetizálódó
zsírokból származik. A zsír cseppek formájában akár az egész sejtet
elfoglalhatja. A mirigyállomány azonban regenerációra képes, ilyenkor a
zsírt az anyagcsere-folyamatok elbonjták, és eltűnik a sejtekből. Az
elpusztult sejtek helyén is képződhetnek újak. A máj mirigyállománya
mindaddig képes regenerálódni, amíg a szövetek regenerációs
rosthálózatának sejtjei ("argirofil rostok") épek maradnak. Mivel ezek
alkohol hatására csak későn sérülnek, az alkoholos májzsugorodás
prognózisa jobb, mint például a súlyos szövetelhalásokat okozó vírusos
májgyulladások esetében. A regeneráció alapfeltétele természetesen az
alkoholfogyasztás teljes abbahagyása.
Alkoholos májgyulladás esetében a sejteken belül jelen vannak a
zsírcseppek, de emellett kifejezett gyulladásos sejtes beszűrődés,
gócokban elhalás és a cirrózis első jelei is mutatkozhatnak. A betegség
kezdetben nem különbözik a heveny májgyulladásoktól, a laboratóriumi
vizsgálat azonban tisztázza a betegség eredetét. A betegség során
vérzékenység alakulhat ki a máj véralvadási faktorokat termelő
funkciójának kiesése miatt. Ha ez K-vitamin injekcióval nem rendezhető, a
betegség végzetes lehet. Kezelésében a szteroid gyulladásgátlók játszák
a főszerepet.
Alkoholos májzsugorodás májgyulladás nélkül is kialakulhat. A
betegség részleteivel a Májzsugorodás címszó alatt foglalkozunk. Az
alkoholfogyasztás teljes abbahagyása esetén a májban a kötőszövetes
elfajulás lelassul, meg is állhat, a megmaradt májszövet-részekből
regenerációs folyamatok indulnak ki.
Diagnózis
A tapintható máj, laboratóriumi és ultrahang-vizsgálat, célzott
biopszia (szövettani mintavétel), és az ezt követő szövettani vizsgálat
általában elegendő a diagnózis felállításához. Komolyabb eszközökre
(izotópos vizsgálat, számítógépes rétegvizsgálat, mágnesrezonancia
vizsgálat) a betegség súlyosságának megítélésében, a gyakorta társuló
májrák kizárásban lehetnek hasznosak.
Kezelés
Az alkoholfogyasztás abbahagyásával a nem fibrotikus májkárosodás
rendszerint meggyógyul, az alkoholos májgyulladásban és májzsugorodásban
szenvedők életkilátásai jelentősen javulnak. Testi függőség esetén az
alkoholmegvonás nem egyszerű orvosi feladat, sok esetben kórházi
ápolást, pszichés támogatást igényel.
Fontos a mennyiségileg és minőségileg is igényes táplálkozás, a
vitaminok és a nyomelemek pótlása.
Megelőzés
Az alkoholos májkárosodás természetesen a túlzott és étkezéstől
független alkoholfogyasztás kerülésével előzhető meg. A napi 1 dl -
étkezés mellé fogyasztott, jó minőségű - bornak fontos és kedvező
élettani hatásai vannak az emésztésben és a zsíranyagcsere
szabályozásában. A valódi probléma az étkezéstől független, majd a
kényszeressé váló alkoholfogyasztással kezdődik.
Kapcsolódó hírek:
Anális fisszúra
Emésztőrendszeri megbetegedések