SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK KLUB KÖZÖSSÉGI OLDALAN!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ORVOSI ÉRDEKESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Miért nem fordul elő fogszuvasodás a civilizálatlan népeknél? - A gyógyító szalonna: titkok és fortélyok - Egy ember arany piramis otthont épített Illinoisban, amikor csodás dolog történt - Míg nálunk adóztatják, máshol kötelező a napelem telepítése - Néma gyilkosok: ezt ellenőrizd a műanyag palackok alján, ha jót akarsz magadnak - Oltani vagy nem oltani? - A rendőr elkapott egy anyát bolti lopás közben, aztán, amikor meglátta, mit lopott, valami csodálatosat tett!
A
nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag,
érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy
stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az
intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A
Na-glutamát gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok
évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták
ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen
izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát.
Ezután
Dr Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására.
Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan
oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek "feljavítására" volt
hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget és a jelentős
költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül
használni kezdte. Az 1970-es években, amikor a gyors étkeztetés
megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási
növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már
szinte mindenben megtalálható.
-A feldolgozott ételek többségében,
-valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyag.
-Levesporok,
-leveskockák,
-mártások,
-konzervek,
-fűszerkeverékek, fűszersók,
-fagyasztott készételek,
-virslik,
-felvágottak, szójatermékek,
-üdítőitalok,
-burgonya szirmok, snack-ek,
stb.
elengedhetetlen alkotóeleme. Ráadásul függővé tesz bizonyos ételek
fogyasztására. Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök
nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az
ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok
ínycsiklandó ételei a "gondosan válogatott összetevőivel, íz
varázslataival, íz rafinériájával", szintén ezt függőséget erősítik.
Mi a gond vele?
A
Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az
agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított
funkciókat.
A következő tüneteket okozhatja:
-migrénes fejfájás,
-hányinger, hányás,
-hasmenés,
-asztmás rohamok,
-egyensúlyzavarok,
-mellkasi fájdalmak,
-erős szívdobogás,
-gyerekeknél viselkedési zavarok.
Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések.
Egyéni
érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is
azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt
munkálkodik.
A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert
náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok
könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a
Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi
elváltozásokat is pl. Parkinson, vagy Alzheimer -kór.
Káros
hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi
lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.
A
glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ
átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb
daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák,
valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a
daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és
terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják.
Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol
csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges
fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási
eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a
glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer
bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok
hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a
jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi
kockázatára.
A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal
szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a
glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag.
Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből - erre sok esélyt nem látok-, figyeljünk az összetevőkre!
Ma
már sokan tisztában vannak a glutamát káros hatásával, ezért a
glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek
összetevőiben.
Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!!!!
E-621,
-hidrolizált növényi fehérje,
-élesztő kivonat,
-autogénezett élesztő,
-ízfokozók,
-kalcium kazein,
-nátrium kazein,
-texturált fehérje.
Ha ezeket látod az élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni.
zoldzengoegyesulet.blog
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!